Gazdaság

Felemásra sikeredett pedagógusbér-emelés, hármas alát kapott a kormány

GettyImages
GettyImages

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen felmérést készített arról, miként változott a pedagógusok bére 2023. novembere és 2024. januárja között. Mint ismert, 2024 januárjában a kormány bejelentette, hogy a pedagógusoknak ígért béremelés elkezdődött, illetve hogy átlagos 32,2 százalékos emelést kapnak az állami oktatásban dolgozók.

A felmérés szerint átlagban nem 32,2 százalékos, hanem 30,2 százalékos emelésről beszélhetünk, a válaszok alapján 2023 novemberében átlagosan bruttó 476 168 forintot kapott egy pedagógus, míg 2024 februárjában 620 127 forintnyi volt a bruttó átlag. A KSH ugyanerre az időszakra, tehát 2023-ra a hivatalos béradatok összesítése során azt állapította meg, hogy a köznevelésben dolgozó pedagógusok átlagkeresete 517 808 forint volt.

A pedagógusok átlagosan 2,5-re értékelték egy 5-ös skálán, azt a kérdést, hogy mennyire elégedettek a kormány 2026. január elsejére ígért béremelésével? A kormány tehát épphogy közepest kapott a pedagógusoktól.

Fenntartó szerinti bontásban az derült ki a felmérésből, hogy

  • a szakképzési centrumok alá tartozó intézményekben dolgozó pedagógusok bére emelkedett a leginkább (+ 44,2%) és
  • az alapítványi-, vagy magánintézményekben dolgozóké a legkevésbé (+20,1%).

De átlag alatt nőtt az önkormányzati (+24,1%), az egyházi (+26,5%), a nemzetiségi önkormányzati (+23%), az egyetemek, főiskolák által fenntartott (+21,5%) intézmények dolgozóinak átlaga is, a tankerületieké pedig éppen hogy maghaladta a felmérés átlagát (+30,3%), de az sem érte el a 32,2 százalékot. A 620 000 forintos átlagjövedelmet sem az önkormányzati, sem a tankerületi fenntartású intézményekben dolgozók átlaga nem éri el.

A felmérés alapján a gimnáziumban és technikumban dolgozók magasabb, mint 32,2 százalékos bértömegemelésről számoltak be, míg a többi intézménynél inkább csak megközelíti ezt a számot az átlagkeresetek növekedése. Fontosnak tartották kiemelni, hogy az óvodapedagógusok béremelése jelentősen elmarad az ígértektől, átlagosan 24,6 százalékos emelést kaptak a kérdezettek.

A kutatás alapján azok a pedagógusok, akik több telephelyen is végeznek oktatói tevékenységet átlagosan kevesebb juttatást kapnak (602 269), mint azok, akik csak egy telephelyen végeznek oktatómunkát (622 508), ez így volt a tavalyi évben is. Előbbiek béremelése átlagosan
majdnem megközelíti a kormány által ígért 32,2 százalékos béremelést, míg utóbbiak átlagosan 10 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mint amennyi eszerint járna nekik. Ugyancsak ennyivel kevesebb átlagos béremelést kaptak azok, akik nem jogosultak esélyteremtési illetménykiegészítésre (tehát nem hátrányos helyzetű településen végzik oktató tevékenységüket). Az esélyteremtési illetménykiegészítésre jogosult pedagógusok bére átlagosan 680 968 forint, ez átlagosan 32,5 százalékos emelést jelent.

A bérek szempontjából fontos az is, hogy egyetemi szintű szakképzettséggel rendelkezik-e a pedagógus. Azok akik igen, megkapták átlagosan a 32,2 százalékos emelést (32.9%), míg azoknak a fizetése elmarad, akik nem rendelkeznek ilyen szakképesítéssel. Ők átlagosan 18 071 forinttal kevesebbet kapnak az ígért emelésnél.

A matematika, digitális kultúra, természettudomány, integrált természettudomány, fizika, kémia, biológia és földrajz szakos tanárok bére 34 673 forinttal magasabb, mint azoké, akik nem tanítják ezeket a tárgyakat. A hiánytantárgyakat tanítók béremelése megközelíti a 32,2
százalékot (31,4 %), utóbbi csoportnál elmarad ettől (29,8%).

Kapcsolódó
PDSZ: Nem jön ki az átlagos 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés
Megpróbáltuk kideríteni, hogyan valósult meg a pedagógusok béremelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik