Gazdaság

Megütötték a forintot a brüsszeli fenyegetés hírére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A forint további gyengülésével fenyeget az a vasárnap esti hír, mely szerint az Európai Bizottság komoly gazdasági és piaci támadásra készülhet Magyarország ellen, amennyiben a csütörtöki uniós csúcson Orbán Viktor nem szavazza meg az Ukrajnának szánt támogatást – írja a portfolio.hu.

A költségvetés módosításáról és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról döntenek az Európai Unió állam- és kormányfői a február 1-jei csúcstalálkozón. Vasárnap a Financial Times arról írt, hogy egy újabb Orbán-vétó esetén végleg megvonhatják az összes uniós támogatást Magyarországtól.

A hír hatására már reggel gyengüléssel kezdett a magyar deviza: háromnegyed tíz körül a 389 feletti euróárfolyam már 0,4 százalékkal haladta meg a péntek estit. Eközben lengyel zloty és a cseh korona 0,1 százalékos erősödésben van – olvasható a portálon.

Várhatóan nap közben majd a sajtóhírrel kapcsolatos nyilatkozatok uralják majd a hangulatot. Délelőtt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hétfő reggel azt mondta, hogy van kompromisszumos javaslat. Azonban Bóka János az európai uniós ügyekért felelős miniszter inkább azt hangsúlyozta, hogy nem engednek a zsarolásnak. Bóka János kijelentései azt sejtetik, hogy egyelőre távol vannak az álláspontok Magyarország és az EU többi országa között.

Hétfőn háromnegyed 11 körül 389,4 forint környékén tartózkodott az euróárfolyam.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik