Nagyvilág

Orbán Balázs a brüsszeli fenyegetésről: Ez zsarolás, semmi köze a jogállamisághoz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Megérkezett a magyar kormány reakciója a Financial Times vasárnap esti cikkére, amely egy kiszivárgott uniós dokumentumra hivatkozva kemény gazdasági és pénzügyi nyomásgyakorlást helyez kilátásba Magyarországra abban az esetben, ha Orbán Viktor ismét elgáncsolja Ukrajna támogatását.

Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy van egy kompromisszumos javaslatunk

– írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az X-en (leánykori nevén Twitteren).

A brit gazdasági lap által megismert dokumentumban az EU-s diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, amely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést. Ha Orbán nem hátrál meg, akkor az állítólagos uniós stratégia szerint az EU-s vezetőknek nyilvánosan kell kiállniuk amellett, hogy végleg zárják el a Magyarországnak járó összes uniós támogatást, annak érdekében, hogy megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezzék a forintot és felsrófolják a hitelfelvételi költségeket.

Most már kristálytiszta: ez zsarolás, és semmi köze a jogállamisághoz. És most már nem is próbálják titkolni. Bármi is történjen, Brüsszelben változásra van szükség!

– írta hétfői posztjában Orbán Balázs.

Bóka János magyar uniós miniszter (aki a Financial Times cikkében is megszólal) a Facebook-oldalán azt írta:

Magyarország nem enged a zsarolásnak!

A miniszter szerint „az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja”. Szerinte a kormány ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetéseken, de nem engedi, hogy zsarolják.

Frissítünk!

Magyarország soha nem enged a zsarolásnak – írta Varga Judit hétfőn a Facebook-oldalán. Varga úgy fogalmazott, hogy Brüsszel a Financial Times címlapján fenyegette meg Magyarországot azzal, hogy „ha nem adunk pénzt hitelből Ukrajnának, akkor majd ők sem adnak nekünk forrásokat”.

Brüsszel mindig is így működött: zsarolnak minket az illegális migráció megállítása, az LMBTQ-őrület visszaverése és a háború elutasítása miatt. Ezt már a bizottság elnöke sem tagadja. Tárgyalás helyett zsarolás, konstruktív párbeszéd helyett fenyegetés

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Varga Judit bejegyzése szerint úgy tűnik, már hetes cikkelyes „szappanopera”, meg „Sargentini sem kell a brüsszeli liberálisoknak, hogy előjöjjön belőlük a birodalmi diktatúra hangja. Már csak odaszólnak, mint a kocsmában, hogy fogjuk be, különben baj lesz” – tette hozzá.

Nem fogjuk be! Sőt, egyre hangosabbak leszünk Németországban, Franciaországban, Belgiumban és szerte az EU-ban. Jól figyelj, Brüsszel: Magyarország soha nem enged a zsarolásnak! Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni

– hangsúlyozta az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik