Gazdaság

Hajszállal drágult az orosz importgáz, de így is csak ötöde a lakossági piaci árnak

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Tavaly május óta 200 forint/köbméter alatt van az orosz importgáz beszerzési ára, az átlag feletti fogyasztásra megállapított 767 forintos lakossági piaci tarifa felülvizsgálata azonban nincs napirenden.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint novemberben köbméterenként 0,41 euróért érkezett a földgáz Magyarországra, ami durván 156 forintnak felel meg. Mint az ábránkon látszik, július óta ez a legmagasabb ár, de még így is messze van a tavaly év eleji 1,3 eurós (520 forint) szinttől, nem beszélve a 2022 októberében elért 2,5 eurós (1009 forint) csúcsárról.

A novemberi 156 forintos köbméterenkénti orosz importár

  • másfélszerese a lakossági rezsicsökkentett árnak,
  • és alig ötöde az átlag feletti fogyasztásra megállapított 767 forintnak.

Bár az árak régen visszarendeződtek az orosz-ukrán háborút megelőző szintre, gázárcsökkentésről nincs hír. Gulyás Gergely az egyik Kormányinfón újságírói kérdésre adott válaszából ugyan arra lehetett következtetni, hogy meg fogják vizsgálni a kérdést, Orbán Viktor miniszterelnök az év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján viszont már eltolta magától a témát, mondván, nincs időponthoz kötött árfelülvizsgálat.

Piaci szakértők azt várják, hogy a kormány a nagy rezsibombát az önkormányzati és az európai parlamenti választás előestéjére tartogathatja.

Igen hatékony politikai marketingeszköz a rezsivédelem, és a kormány számára nem is jár túl nagy költséggel. A rezsivédelmi alapot 2023-ra brutális méretűre, 2580 milliárd forintra duzzasztották, de ezzel alaposan túllőtték a keretet, ténylegesen 1373,5 milliárd forintot kellett lakossági rezsivédelemre fordítani. Az egyik fő kárpótlandó cég, a lakosságot ellátó állami MVM – mint korábban megírtuk – annyira jó évet futott, hogy a kormány miközben egyik kezével sok száz milliárd forint támogatást nyújtott a rezsicsökkentés okozta veszteségek kompenzálására, a meglepően nyereséges gazdálkodásra tekintettel 309 milliárd forintot kivett az MVM-ből osztalékelőleg formájában.

Ha ezt a visszaszipkázott pénzt levonjuk, és hozzávesszük, hogy a rezsivédelem nagyobb részt, durván 800 milliárd erejéig az extraadókból ment, akkor

a kormány kevesebb, mint 300 milliárd forintból megúszta a rezsicsökkentést.

Az idei évre rezsivédelemre 1361 milliárd forintot irányoztak elő, aminek a felhasználásáról egyelőre annyit tudni, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak 372 milliárd forintot kell szétosztania az első negyedévre a villamosenergia- és földgázszolgáltatók kompenzálására.

TTF tőzsdei gázárak az elmúlt  két évben, euró/MWh

Cikkünk írásakor megawattóránként 28 euró körül kereskedtek a földgázzal az irányadónak tekintett holland gáztőzsdén, a TTF-en, ez köbméterre átszámítva (1 MWh=94,787 köbméter) 0,2954 euró. A hosszú távú orosz gázszerződésben a hivatalos közlések szerint az árak kéthónapos csúszással követik a TTF-et, a tőzsdei trend alapján még lejjebb mehet az orosz importgáz beszerzési ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik