Gazdaság

Csődeljárás indult a Csíki Sör ellen

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI

A Hargita Megyei Törvényszék adatbázisában talált rá a Magyar Hang egy csődeljárásra, amelyet a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indított december 27-én a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – utóbbi gyártja a NER-közeli Csíki Sört. Az ügyben az első tárgyalás február 28-ra van kiírva.

A Heinekennel viaskodó székelyföldi sörgyárnak – amely miatt még törvény is született Budapesten – két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András mellett egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV. Utóbbiról sokféle találgatás látott napvilágot, de egy 2017-ben megjelent interjúban a szlovákiai Spisák Róbert azt mondta: a holland bejegyzésú vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és utóbbinak ő az elnöke.

A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást. Megnézettük egy szakemberrel a tíz éves székelyföldi vállalkozás nyilvános cégadatbázisban elérhető mérlegszámait. A szakértő egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: katasztrófa.

A Lixid Project Srl-nek 2022-ben 4 432 999 lejes vesztesége keletkezett (ez 340 millió forint), 30,6 millió lejes forgalom mellett. A forgalom egyébként az egy évvel ezelőttihez képest alig 6 százaléknyit növekedett, ez pontosan a fele a 2022-es hivatalos román inflációnak. 2023-as adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, és 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is – az utolsó jelentésben már csak 117 fő szerepel. Ami igazán nagy baj az, hogy a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma. Az adósságállomány 94,1 millió lej volt 2022 végén, vagyis 7,2 milliárd forint. Ez az alapítás óta hízik, az utolsó évben 7 százalékkal növekedett, míg a forgalom csak hattal.

Kapcsolódó
Lénárd András: Elég sok bicskám van. S elég sok történetem
Nem pofozkodik, csak kevesebbet teorizál. Nagyinterjú a Csíki Sör tulajával, aki egyúttal: építési vállalkozó, nyúltenyésztő, viperafarmer, dróngyáros, kriptovaluta-tulajdonos, valamint patakokra vízerőműveket emel, és határon túliként üzletet épít a halálon túli üzenetekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik