Gazdaság

18 milliárd forint nyereség folyik Dubajba a magyarok vérplazmáján megkeresett pénzből

Szintet lépett a Tiborcz István üzleti köreihez kapcsolódó Plasma Expert Kft.: az emberi vérplazmabizniszt az emírségek adóparadicsomával kombináló cég 18,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget jelentett a 2022-es évről. A miniszterelnök vejéhez futó szálakról, a kormányzati intézkedéssel bombaüzletté tett vérplazmalevételről, valamint az emírségek különleges gazdasági övezetéről, a helyenként az offshore adóparadicsomokat is verő kedvezményekről itt írtunk korábban részletesen.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után Tiborcz István annak közlését kérte, hogy a Plasma Expert Kft.-vel semmilyen üzleti kapcsolatot nem ápolt sem a múltban, sem jelenleg, tulajdonosi érdekeltséggel nem rendelkezett benne, az érintett cég üzleti tevékenységével és üzleti döntéseivel kapcsolatban pedig semmilyen rálátással vagy ráhatással nem bír.

A 2016-ban alapított cég eddig is szépen hozott a konyhára, 2020-ban 1,6 milliárd, egy évvel később 1,845 milliárd forint osztalékot vehetett ki az akkori tulaj, a Golden Bay Trading FZE, 2022-re azonban megtízszereződött a profit.

A Plasma Expert szokás szerint kissé megcsúszott a mérleg benyújtásával, az előírt 2023. május végi határidő helyett fél évvel később, karácsony előtt néhány nappal adta be a cégbíróságnak a dokumentumokat. A tulajdonos a dubaji székhelyű Atlantis International Holding L.L.C.-F.Z. a mérlegbeszámolóval együtt leadott alapítói határozatában nem jelzi, mihez kezd a 18,3 milliárd profittal, kiveszi-e osztalékként, vagy az eredménytartalékba helyezi.

A cégdokumentumokból nem sok derül ki arról, hogy kik állnak a tulajdonos Atlantis mögött, ki vagy kik élvezhetik a dubaji adózás előnyeit. A dubaji hatóságok működési engedélyében csak a dubaji cég ügyvezetője, Molnár László neve szerepel, illetve az, hogy gyógyszer- és gyógyászati termékek nagykereskedelme a tevékenységi kör. Magyarországgal kettős adózást elkerülő egyezmény van érvényben, Dubajban ugyan a társasági adót már bevezették, de az adó magánszemélyek számára nulla, így akár az osztalék is kivehető adómentesen.

A Plasma Expert beszámolója elég szűkszavú, nem részletezi, pontosan miből származik az óriási nyereséget megalapozó bevétel. Annyi hámozható csak ki, hogy a cégnek a 3,3 milliárd normál bevétele mellett 16,3 milliárd forint egyéb bevétele is van, és utóbbi kapcsolt vállalkozásoktól érkezik. (Kapcsolt vállalkozásokról abban az esetben beszélhetünk, ha a vállalkozások egy tulajdonosi körhöz vagy egy ügyvezetés alá tartoznak, és valamilyen többségi befolyás áll fenn. Ilyen esetben ugyanis nem valósul meg a független működés.)

A  már egy ideje vagyonkezelőként működő Plasma Expert körül egyre terebélyesedik a cégháló, mérlegében még csak 6 leánycéget tüntetett fel, de azóta már egy tucat leánycég tartozik ide, és valamennyit Szabados-Szilvási Árpád ügyvezető irányítja. Másfél éve még csak négy leányvállalatnál tartott a Plasma Expert, azóta ezeket a Prothya Biosolutions Hungary Kft. vette át, innen pedig a tulajdonosi szálak egy brüsszeli bejegyzésű anyacéghez vezetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik