Gazdaság

Kötelező visszaváltás – nem eszik olyan forrón a kását

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Kíváncsiak voltunk, elindult-e az egyszer használatos italos palackok és dobozok visszagyűjtése, illetve hogy hol tart a folyamat, elkezdték-e már gyártani a visszaváltható termékeket, kikerültek-e már a boltokba, van-e már mit visszaváltani. Úgy tűnik, a januári kezdést meghekkelték a gyártók. Erre egyébként lehetőséget biztosított nekik a törvényalkotó.

Január 1-jén indult el hivatalosan a kötelező visszaváltás az újonnan gyártott és jelzéssel is ellátott palackokra és dobozokra. Ezek megvásárlásakor 50 forint visszaváltási díjat kell fizetni, amit visszakaphat a vevő utalvány formájában, amennyiben épségben visszaviszi a palackot a visszaváltó helyre.

Már kötelező ugyan az új, megjelölt italcsomagolások visszaváltása az üzletekben, de ilyet még nem szállított az ipar – írta az Országos Kereskedelmi Szövetség lapunknak megküldött január 3-i közleményében. Felhívták a figyelmet arra is, hogy nem visszaváltós palackot senki ne próbáljon visszaváltani, mert az kárt tehet az automatákban.

De hol is tart a folyamat? Megkérdeztünk pár élelmiszerláncot, elindult-e már náluk az egyszer használatos italos palackok forgalmazása, visszagyűjtése, illetve a gyártókat, hogy hol tart a gyártás, és a visszagyűjtéssel megbízott Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-t is faggattuk a részletekről.

Az automaták már kint vannak a láncokban

A Spar azt írta, 321 olyan áruházuk van, mely 400 négyzetméter feletti (ezeknél kötelező visszaváltó automatát elhelyezni), és 16 olyan, mely ennél kisebb alapterületű. Válaszukból az is kiderült, hogy minden üzletüknél elérhető a visszaváltó automata,

  • 200 boltjukban összesen 208 Tomra-gép,
  • további 137 üzletükben pedig 160 Envipco-gép van.

Ebből kiolvasható, hogy néhány üzletükben több automata is várja a vevőket. Hozzátették, hogy a Tomra gépe képes kezelni a többutas csomagolásokat is (így nevezik például a korábban is betétdíjas borosüvegeket, sörösüvegeket, míg egyutasnak a többi között a PET-palackokat), így 185 üzletben ezzel oldják meg az eddig is betétdíjas csomagolások visszaváltását. Vagyis ezeken a helyeken az egyutas és a többutas göngyöleget ugyanaz a gép fogja kezelni. Az Envipco gépek mellett (és helyhiány miatt némely Tomra gép mellett) továbbra is saját tulajdonú automatával oldják meg a többutas csomagolások visszavételét a többi 152 üzletükben.

A Tesco azt írta, náluk 2024-ben minden 400 négyzetméter feletti üzletükben (112 hipermarketben és 35 kényelmi formátumú boltban) válnak elérhetővé az automaták, összesen több mint 380 bedobónyílással.

Az Aldi szintén készen áll a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek visszaváltására. Náluk mind a 172 hazai áruház eladótere nagyobb 400 négyzetméternél – a vállalat már 2023 tavaszán felkészült a visszaváltó automaták elhelyezésére, és mára az összes üzleténél üzembe is állította ezeket. Az ürítésükről folyamatosan gondoskodnak majd az áruházak munkatársai, és arra törekszenek, hogy ahol ez megoldható, legalább két bedobónyílás legyen, ezzel is csökkentve az automaták előtti sorokat. A vállalat, ahol csak lehet, nagy kapacitású automatákat állít üzembe, így számos áruházánál átalakításokat hajt végre – tették hozzá. A fogyasztók az ép palackokat az automatáknál leadva levásárolható vagy készpénzre váltható kupont kapnak, de áprilistól bankszámlára utalás formájában is hozzájuthatnak az ellenértékhez, továbbá a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával – írták még.

Adrián Zoltán / 24.hu

A Penny válasza szerint a Mohu Mol által megbízott cégek folyamatosan telepítik a visszaváltó automatákat náluk. Az új, egyutas göngyöleg-visszaváltási rendszer technikailag elindult 2024. január 1-jén, de akkor élesedik majd, amikor forgalomba kerülnek az első speciális kóddal és logóval ellátott PET-palackok és alumínium italos dobozok, hiszen kizárólag ezek visszaváltására van lehetőség az automatákon keresztül.

A gyártók előrejelzései alapján a visszaváltható egyutas palackok megjelenésére feltehetően március-áprilisban kerülhet sor

– tették hozzá. A többiek arra a kérdésre nem reagáltak, hogy mikor jelenhetnek meg a visszaváltható italcsomagolású palackok üzleteikben.

Mohu: a rendszer készen áll

A hulladékkoncessziót 35 évre elnyerő Mohu Mol azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy határidőre teljesítette a feladatait, a REpont visszaváltható rendszer készen áll. Megjegyezték azonban, hogy az italcsomagolások gyártói június 30-ig haladékot kaptak. Vagyis az átmeneti időszakban forgalomba hozhatnak az új rendszerben még nem regisztrált, régi csomagolásokat is. Ezért január 1-jétől

fokozatosan jelennek meg a boltokban azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli majd a visszaválthatóságot.

A szabály egyszerű,

  • azt a csomagolást lehet majd visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló az 50 forintos betétdíjat.
  • A régi, eddig használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni.

A Mohu a szerződéssel rendelkező 400 négyzetméternél nagyobb boltokban és az eddig önkéntesen csatlakozó kisebb üzletekben is telepítette és beüzemelte az automatákat, de a Mohu folyamatosan telepíti a gépeket és várja az önkéntesen csatlakozni kívánó visszaváltó pontokat – tudtuk meg.

Arra is kitértek, hogy az 1400 REponton üzembe helyezett mintegy 1800 automata a Mohu weboldalán, folyamatosan frissülő, bővülő térképen kereshető országosan (szűrő, lerakóhely típusa REpont).

A gépi mellett a kézi visszaváltópontok csatlakozását is folyamatosan várják és fogadják, hogy a kis településeken is legyenek REpontok.

Mi lesz a begyűjtött, visszaváltott göngyölegekkel?

A visszaváltás során megtelt zsákok (tömörített PET és fém csomagolás egyben) és dobozok (tört üveg) cseréje a gépben az automatát üzemeltető üzlet feladata, az elszállítás a szerződésben rögzített minimum visszaváltott mennyiségek alapján szerveződik. A Mohu telefonos applikáción keresztül figyeli, napra készen látja az automatákban (és később a kézi váltókon keresztül) gyűjtött adatokat, az összegyűlt és tárolt italcsomagolások mennyiségét és az adatok alapján rendszeres ürítési járatokat szervez. Az a cél, hogy rendszeres ürítési terv alapján, előre meghatározott napokon szállítsa majd el a boltoktól a Mohu alvállalkozója a hulladékot. A rendszer tehát leginkább a kommunális, rendszeres hulladékszállításhoz fog hasonlítani. Ezen felül a bolt is jelezheti külön, ha extra ürítési napra van szüksége.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az újrafeldolgozást a Mohu szervezésében begyűjtött és (anyagfajtára és színre) válogatott DRS-hulladék értékesítését követően az újrafeldolgozó cégek végzik, az újrafeldolgozás koncesszión kívüli tevékenység. A cél, hogy anyagában kerüljenek újrahasznosításra, azaz ugyanúgy műanyag/fém/üveg csomagolás készüljön belőlük, mint amilyen funkciót eredetileg is betöltött.

A gyártóknak még van idejük

A kötelező visszaváltással érintett Szentkirályi Magyarország ügyvezető igazgatója, Buzási Dániel lapunknak azt nyilatkozta, hogy egyelőre egyik gyártóegységükben sem kezdték el a betétdíjas csomagolású termékek gyártását. Több száz terméküket kell felkészíteniük az új rendszerre, melynek egyik első lépése a csomagolások módosítása. Ehhez a pontos leírást október közepén kapták kézhez, így ekkor tudott elkezdődni az érdemi munka. Az elkészült termékeket a Mohu rendszerében regisztrálni is kell, amit 45 napos határidővel hagynak jóvá, és ezután tudják megrendelni a csomagolóanyagokat a beszállítóktól. A visszaigazolt címke- és dobozbeszállítási határidők tükrében pedig már tervezhető a gyártás.

Hozzátette, termékeik tucatnyi gyárból érkeznek, várhatóan az első betétdíjas termékek tavasszal kerülnek piacra, június 30. után pedig minden cikkelemből csak az új, visszaválható csomagolású termékeket értékesítik a kereskedőknek, ahogy azt előírták a gyártók számára. Arra is kitért, hogy nemzetközi termékeknél több országgal, különböző gyárakkal is szükséges egyeztetniük, mielőtt véglegesítik az új címkéket. Minden partnerünkkel folyamatosan egyeztetünk annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.

A Coca-Cola válaszában hangsúlyozta, a 2024. január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet 6 hónapos átmeneti/türelmi időt adott a gyártó/importőr cégek számára a jogszabály által előírt követelmények teljesítésére. Azaz június 30-ig kell a kötelező visszaváltási logót, illetve a visszaváltásos termékeket beazonosító új vonalkódokat elhelyezni a termékek címkéjén, valamint az 50 forintos visszaváltási díjat feltüntetni a termékek ára mellett. Az átmeneti időszakban tehát az új előírásokat nem teljesítő termékeket is forgalomba lehet hozni, amelyekre így továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lesz lehetséges a boltokban található REpontokon.

A Borsodi Sörgyár azt írta, az októberben megjelent rendelet alapján a felkészülést megkezdték, és a jogszabályban meghatározott, június 30-i határidő előtt minden, a Borsodi által gyártott termék megfelel majd a vonatkozó követelményeknek.

Konkrét dátumot tehát egyik gyártó sem írt arra, mikor jelenhetnek meg új, visszaváltható csomagolású termékeik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik