Belföld

Késik a betétdíjas rendszer bevezetése, Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége miatt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén szerdán Budapesten.

Felidézte: 2023 július 1-jén indult el a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió, a betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024 január elejére tervezték.

Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek, amely problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fémdobozokat tudják elfogadni, így el kell felejteni a “tapossa laposra” gondolkodást.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.

Kapcsolódó
Bemutatták a palackvisszaváltó automatákat, 4-5 ezer visszaváltási pontot ígérnek
A gép csak az épen maradt palackokat tudja visszaváltani.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik