Gazdaság

Fájdalmasan érintette a kiskeresetűeket az inflációs sokk

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

A magyar gazdaság 2023 harmadik negyedévében – egy év zsugorodás után – ismét nőni tudott, ezzel remélhetőleg az ország végleg kijött a recesszióból – írja a Holdblogon Móricz Dániel. Első ránézésre ez az „inflációs recesszió” enyhe volt, a GDP reálértelemben mindössze 2, a lakossági fogyasztás 3 százalékot esett a csúcsáról és a foglalkoztatottság még valamelyest emelkedni is tudott. A jobb módúak közül lehet, hogy sokan nem is igen érezték meg. A szegényebb rétegeket azonban nagyon fájdalmasan érintette szerinte az inflációs sokk, a következők miatt.

  • Januárban éves szinten több mint 25 százalékkal emelkedtek az árak.
  • A bérek jóval szerényebb mértékben – jövedelmi kategória függvényében jellemzően 15–20 százalékkal – álltak magasabban, mint egy évvel korábban.
  • A valós reálbércsökkenés a legalacsonyabb jövedelműeknél volt a legnagyobb.
  • Csakhogy hiába a legalacsonyabb bérek nőttek a leggyorsabban, az érintettek fogyasztói kosarában az átlagos 26 százalékhoz képest jóval nagyobb (30-40-50 százalékos) súllyal szerepelnek az élelmiszerek, amelyek ára brutális mértékben drágult az ársapkák ellenére (vagy a szerző szerint talán épp az ársapkák miatt) is.

Összegzése szerint ez elmúlt néhány hónap árcsökkenése ellenére az élelmiszerek most átlagosan 50 százalékkal kerülnek többe, mint 2021 végénés

az élelmiszerdrágulás nagyságrendileg duplája akkora, mint a béremelkedés.

A bérek korántsem olyan fényesek, mint ahogy egyesek vélik.

Kapcsolódó
Tényleg simán megkereshet ma havi nettó 500 ezret, aki dolgozni akar?
Balázs Attila szerint igen. A statisztika mást mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik