Gazdaság

Tényleg simán megkereshet ma havi nettó 500 ezret, aki dolgozni akar?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A  nagy állami közbeszerzéseken egyre gyakrabban sikeres építőipari cg, Bayer Construct Zrt. vezérigazgatója, Balázs Attila a Telexnek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy megfizethető lakást kell építeni a „megfizethető” magyar bérek mellé. Az új CSOK-plusz kapcsán pedig megemlítette, annak nagyon örülnek. Megjegyezte, hogy ugyan az 50 milliós hitel 3 százalékos fix kamattal 200–300 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, de mivel szerinte

ma aki dolgozni akar, az az 500 ezer forintot meg tudja keresni Magyarországon,

ezért egy házaspár egymillió forintos havi bevételből ezt már ki tudja gazdálkodni. Vagyis nettó 500 ezret szerinte bárki megkereshet, aki dolgozni akar. A G7 azt nézte meg, valóban így van-e. Nem úgy tűnik.

A KSH legfrissebb, szeptemberi kereseti statisztikája alapján az átlagkereset és a mediánkereset is jóval 500 ezer forint alatt volt:

  • a nettó átlagbér kedvezmények nélkül 371 ezer, kedvezményekkel 384 900 forint volt Magyarországon,
  • a „tipikus” magyar munkavállaló keresetéről jobban árulkodó medián kereset (ami egy középérték, ugyanannyian keresnek ennél többet, mint ahányan kevesebbet) pedig 311,1 ezer forint volt, kedvezményekkel.

A portál becslése alapján nem túlzás az a feltételezés, hogy

  • a magyar társadalom 80 százalékára, az első négy jövedelmi ötödre biztosan igaz, hogy nem csak azért nem keresnek meg 500 ezer forintot, mert nem akarnak dolgozni.

Viszont arra is kitértek, hogy Balázs Attila saját cégében igaz lehet az állítás, a cégadatok szerint ugyanis

  • a Bayer Constructnál a fizikai állományban dolgozók bruttó bére átlagosan közel 760 ezer forint volt 2022-ben, amelynek a nettója már meghaladja az 500 ezer forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik