Gazdaság

Infláció: olyan dolgok ára szállt el rekordszintre, amelyeké eddig még nem

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egyre borzolják a kedélyeket a KSH által kimutatott energiaárak: a hivatalos statisztika szerint egy köbméter gáz az idén novemberben pont annyiba került, mint júniusban. Miközben a KSH magyarázkodásra kényszerült, úgy tűnik, a szolgáltatások ára szállt el novemberben látványos módon. Rekord összegbe került például a temetés, a jogosítvány, a fodrász, de még sok más is – hívja fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Az idén novemberben a KSH jelentése szerint ismét látványosan csökkent az infláció. A portál gyűjtése szerint közben a  temetés sohasem került annyiba, mint éppen ebben a hónapban. A hivatalos statisztika alapján a hamvasztásért közel 294,5 ezer, a koporsós temetésért 410,3 ezer forintot kellett kiadni. A múzeumi belépőjegy 1640 forintos ára is új rekord. Hasonló a helyzet a 2270 forintos multiplex mozijeggyel. Az autóvezetői tanfolyam 342,78 ezer forintos árára sem volt korábban példa. Ahogy a hajvágás is példátlanul drága lett. Nőknek ez 6430, férfiaknak pedig 3320 forint.

A cipők átlagára is elszállt, ahogy az ingeké és a pulóvereké is. Például a bőr magas szárú gyerekcipő 13,7 ezer, a hosszú ujjú férfiing majdnem 9,5 ezer, a farmer pedig 13,3 ezer forintot tett ki. Az élelmiszerek közül példátlanul sokba került novemberben a gyümölcslekvár – ez a legalább 50 százalékos gyümölcstartalom esetén kilónként 2750 forintot jelent. A nagy csomag háztartási kekszért 1260 forintot, a gomba kilójáért 1710 forintot, a narancsért pedig 1030 forintot kellett fizeti.

Minden itt felsorolt ár rekordnak számít. A lista pedig közel sem teljes.

Közben a kedélyeket egyre borzolják a KSH által kimutatott energiaárak. Egy köbméter gáz a hivatalos statisztika szerint az idén novemberben pont annyiba került, mint júniusban, ami lényegében hihetetlen. Az egy évvel korábbi csúcshoz képest 37,6 százalékos az áresés. Ráadásul úgy tűnik, hogy csak a magyar statisztikusok képesek eligazodni azon, valójában mennyit is fizetünk a gázért.

A portál értékelése szerint az egész szisztéma arra biztosan jó, hogy senki ne tudja követni a számlázást. A KSH hivatal korábbi elnöke is szót emelt a hivatalos statisztikák új módszertana ellen. Jelezték, a változtatás nélkül magasabb lenne a magyar infláció.

A portfolio.hu a Reuters egyik cikke alapján arról írt, hogy az Eurostat vizsgálja a magyar inflációs adatokat. A KSH erre (is) gyorsan kiadott egy sajtóközleményt, amely szerint az Eurostat nem indított vizsgálatot. A Reuters arra a kérdésére, hogy a tárgyalások eredménye vezethet-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatához, az Eurostat azt válaszolta, hogy ezek „elvileg megengedettek, de nagyon ritkák is”.

Mint lapunk megírta: a KSH a múlt hónapban két olyan adatot is szállított, amilyet a kormányzat remélt: októberre sikerült hozni az egy számjegyű inflációt, a GDP, a bruttó hazai termék pedig kijött a negatív tartományból. Ezeket az adatokat már a részben megújult stáb számolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik