Belföld

A magyar infláció-számítás vitatott módszertanát vizsgálja az Eurostat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal az Eurostat a magyar Központi Statisztikai Hivatallal (KSH), tudta meg a Reuters az Európai Unió statisztikai hivatalától.

A Portfolio szemléje szerint az Eurostat azt írta, „rendszeresen ellenőrzi módszertani irányelvek betartását az uniós tagállamoknál. Hozzátették: a Magyarországgal az energiainfláció számításáról ősszel kezdődtek meg a tárgyalások, és „még nem ismert, mikor zárulnak le”.

A Reuters azon felvetésére, hogy a tárgyalások eredményeképp felülvizsgálhatják-e a magyar inflációs adatokat, az Eurostat közölte, hogy erre van lehetőség, de nagyon ritkán fordul elő.

A napokban írt arról a Népszava, hogy több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben valóban 10 százalék alá csökkent volna az infláció. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint, amennyiben a KSH a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását, akkor az infláció októberben valahol 11-12 százalék között lenne.

A statisztikai hivatal szerdai közleményében határozottan visszautasította a vádakat, kiemelve, hogy az inflációs adatokkal kapcsolatos számításai „teljes mértékben összhangban vannak az európai statisztikai iránymutatásokkal”. Ugyanakkor a magyar statisztikai hivatal energiainflációt érintő számítási módszertana, a Portfolio ma reggeli cikke szerint már a külföldi piaci szereplőknek is szemet szúrt.

Kapcsolódó
A rezsimódszertan nyomhatta 10 százalék alá az inflációt
Több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben 10 százalék alá csökkent volna az infláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik