Gazdaság

KSH: nem igaz, hogy az Eurostat vizsgálódik a magyar inflációszámítás miatt

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu

A KSH közleményben cáfolta pénteken, hogy vizsgálódna náluk az Eurostat az inflációszámítással összefüggésben.

Min mi is hírt adtunk róla: a Reuters azt írta, az Európai Unió statisztikai hivatalától tudta meg, hogy az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal az Eurostat a magyar Központi Statisztikai Hivatallal. A Portfolio szemléje szerint az Eurostat azt írta, rendszeresen ellenőrzi módszertani irányelvek betartását az uniós tagállamoknál. Hozzátették: a Magyarországgal az energiainfláció számításáról ősszel kezdődtek meg a tárgyalások, és „még nem ismert, mikor zárulnak le”. A magyar statisztikai hivatal energiainflációt érintő számítási módszertana, a Portfolio csütörtök reggeli cikke szerint már a külföldi piaci szereplőknek is szemet szúrt.

A KSH pénteki közleményében a statisztikai módszertannal kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával.

A napokban írt arról a Népszava, hogy több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben valóban 10 százalék alá csökkent volna az infláció. Inkább 11-12 százalék lehetett szerintük. Lapunknak korábban Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa mondta el, mit gondol az energiaár-statisztikáról. A hivatalos magyarázat szerint nőtt az energiamegtakarítás, így az előző hónaphoz képest csökkent az ár, mert egyre többen kerültek a kedvezményes tarifaszint alá. Ám ez szerinte nem árindex, hanem súlyindex, mennyiségi, nem pedig árváltozás. Neki is az a véleménye, hogy ez a módszertan torzítja az inflációs adatot.

Közben pénteken meglettek a friss inflációs adatok is.

Kapcsolódó
KSH: 7,9 százalék a novemberi infláció, de van, ami 50 százalékkal drágult
Nagy Márton szerint újabb győzelmet aratott a kormány az infláció felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik