Gazdaság

Mészáros Lőrinc felfedheti, amit eddig csak sejteni lehetett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A G7 azt írja, hogy amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal is rábólint, Mészáros Lőrinc cégbirodalma bekebelezi a TV2-csoport, a közmédia, a Hír TV és az ATV hirdetései felületeit is értékesítő Atmediát. Szerintük ez a lépés annak ellenére is fontos lehet, hogy a felcsúti milliárdos korábban is tulajdonos volt az Atmediában, és hogy első ránézésre nem történik nagy változás. Arra számítanak, hogy a tranzakcióval elindulhat egy olyan folyamat is, amely kitisztázza a teljes TV2-csoport eddig zavaros tulajdonosi viszonyait, és végső tulajdonosként mint fogalmaztak, itt is kilép a fényre Mészáros Lőrinc.

Cikkükben végigveszik, hogyan is jutottak erre a következtetésre, milyen lépések vezettek idáig onnan kezdve, hogy a saját média kiépítése a 2010-es kormányváltás óta prioritás a Fidesz számára, illetve hogy ami a saját TV-t illeti, a TV2-re vetettek szemet reális célként. Mint írják, a TV2 azóta legalább négyszer tulajdonost váltott, és olyan, még NER-mércével mérve is durva cégjogi kavarások zajlottak körülötte, hogy sokszor évekig nem lehetett tudni, ki áll mögötte ténylegesen.

  • Az egész birodalom köré egy bonyolult céghálót építettek, aminek végén nagyjából 2019 közepe óta Vida József volt Takarékbank-vezér és üzlettársai állnak, illetve egy bizalmi vagyonkezelő, az Abraham Goldmann Zrt., amin keresztül birtokolják a médiabirodalom nagy részét.

A bizalmi vagyonkezelők mások vagyonát veszik a nevükre, és mozgatják.

A cikkben arra is rámutattak, a TV2 kapcsán valahogy mindig felbukkant a háttérben Mészáros Lőrinc neve is. Mi több,

  • az Opus Nyrt. a Mészáros és Mészáros Kft-n keresztül fektetett pénzt  a bizalmi vagyonkezelőbe, bő 365 millió forintot,
  • tavaly pedig már közel 1,8 milliárdos kintlévősége volt a cégnek a bizalmi vagyonkezelő felé.

Persze – ismeri el a portál – a sok egybeesés ellenére pont a bizalmi vagyonkezelés jellege miatt teljes bizonyossággal nem lehet megmondani, hogy Mészáros Lőrincék betett vagyona, és a TV2-cégbirodalom összeér-e valahol. Próbálták ezt is kideríteni az érintett cégeknek küldött kérdésekkel, ám erről az érintettek nem árultak el részleteket nekik.

Kapcsolódó
A hirdetési pénzek háromnegyedét kormánypárti médiumoknál költi el az MVM
A legnagyobb értékű megrendeléseket a Tv2-csoport, valamint a KESMA-hoz tartozó médiumok kapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik