Gazdaság

A hirdetési pénzek háromnegyedét kormánypárti médiumoknál költi el az MVM

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Villamos Művek két év alatt több mint 8 milliárd forint értékben jelentetett meg hirdetéseket, ennek az összegnek a háromnegyede kormánypárti médiumokhoz került – derült ki az rtl.hu által megszerzett dokumentumokból.

A nem kormánypárti sajtótermékeknél elköltött pénzek aránya 20 százalék körüli, ráadásul ezek egy részénél is kimutatható valamilyen hatalomhoz fűződő szál, olvasható a lap cikkében.

A legnagyobb értékű megrendeléseket a Tv2-csoport, valamint a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó médiumok kapták, amely nagyjából 500 sajtóterméket tömörít, ide tartozik például a Magyar Nemzet, az Origo, a Szabad Föld, a Bors, a vidéki megyei laphálózat, a HírTv, a HírFM, a Mandiner, valamint 2022 őszéig a Nemzeti Sport is.

A KESMA-hoz tartozó sajtótermékek kapták 2021-ben az MVM-es hirdetések majdnem a felét (1,8 milliárd forint értékben), 2022-ben pedig körülbelül a negyedét (1,1 milliárd forint értékben).  A Tv2-csoport felületein 2021-ben 1,1 milliárd forint értékben jelentek meg hirdetések, ez 2022-ben 1,7 milliárd forintra emelkedett.

Az állami cég kimutatása alapján a 24.hu, a HVG, a Telex, a Magyar Hang, a Szabad Európa, a Magyar Narancs vagy a 444.hu oldalán egyáltalán nem voltak hirdetések az MVM-től ebben a két évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik