Gazdaság

Mészáros és Tiborcz érdekeltségei oszthatják szét majd az EU-s pályázati pénzeket, ha egyszer megérkeznek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ugyan a jogállamiság miatti aggályokra hivatkozva az Európai Bizottság egyelőre nem adott zöld jelzést a 2021-2027-es EU-s források kifizetésére, azt már tudni, kire bízza a magyar állam a források kiközvetítését – szúrta ki a napokban a Forbes.

Az történt, hogy az MBH Bank a Gránit Bankkal közös konzorciuma sikeresen vett részt ajánlattevőként  az „MFB Pont Plusz vállalati hálózat kialakítása” elnevezésű európai uniós nyílt közbeszerzési eljáráson. Vagyis elnyerték a jogot a közvetítői feladatok folytatására, ez a két hitelintézet üzemeltetheti az MFB Pont Plusz vállalati hálózatot, azaz azt a rendszert, ahol az európai uniós fejlesztési programokban elérhető forrásokat igényelhetik a vállalkozások. Az MBH többségi tulajdonosa mint ismert, Mészáros Lőrinc, a Gránit Bank pedig a kormányfő veje, Tiborcz István érdekeltségébe került.

Nem előzmény nélküli egyébként, hogy most az MBH Bank Csoportra bízták a projektet, ugyanis mint a portál megemlíti, a csoport korábbi tagbankjai (MKB, Takarék és Budapest Bank) az elmúlt nyolc évben is részt vettek a pályázati pénzek szétosztásában. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelintézeti partnereként, az MFB Pont hálózaton keresztül közel 30 000 kérelmet dolgoztak fel, és összesen 545 milliárd forintot meghaladó összegű forrást folyósítottak a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése érdekében, illetve a lakossági ügyfelek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik