Gazdaság

Fél év alatt 165 milliárdos adózás előtti eredményt ért el Mészáros szuperbankja

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kimagasló pénzügyi eredményeket ért el az MBH Bank a januártól júniusig tartó időszakban – írják közleményükben. 2023 első fél évét 165,5 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel és 30% feletti tőkearányos megtérüléssel zárták, míg mérlegfőösszegük 10 487 milliárd forint volt június végén. A 2022 első fél évéhez képest 51 százalékkal növekvő működési bevételeknek és az inflációnál alacsonyabb ütemben emelkedő költségeknek köszönhetően a költség-bevétel mutató 40% alatti szintre fejlődött az időszakban. A közlemény szerint a stabil működés és tőkehelyzet rendkívül erős alapot biztosít a május elején létrejött egységes bank számára a további növekedéshez.

Az ország második legnagyobb bankjának számító MBH Bank Nyrt. az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank összefésülésével jött létre, és mára nagyjából 50 százalékban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, miközben az állam megelégszik a kisebbségi, bő 30 százalékos részesedéssel. A felcsúti milliárdos családja azonban nemcsak főtulajdonos a pénzintézetben, hanem az operatív vezetésben is képviselteti magát: Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix vezérigazgató-helyettesi posztot tölt be, ő felel a bankholding leányvállalataiért.

Kapcsolódó
Mészáros Beatrix felel a bankholdingnál a leányvállalatért, amely megszerezte a 27 milliárdos jachtot
Megpróbáltuk kideríteni, honnan jöhetett a pénz a hajóra egy olyan banki leányvállalatba, amely tavaly még veszteségesen működött, és mindez hogyan mehetett át egy részben állami pénzintézeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik