Gazdaság

150 milliárdos fejlesztést hajt végre a 4iG – erről írtak alá megállapodást a kormánnyal

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A magyar kormány szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG Csoporttal arról, hogy az informatikai-távközlési vállalatcsoport a következő öt évben 150 milliárdnyi digitális infrastruktúra-fejlesztést valósítson meg Magyarországon – írta a Portfolio.hu egy csütörtök reggeli sajtótájékoztató alapján, ahol Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, illetve a 4iG elnöke, Jászai Gellért is jelen volt.

A terv az, hogy a cég mobil- és vezetékes hálózati fejlesztéseket valósít meg, ami által még több háztartásban lesz elérhető a gigabitképes hálózat. A cég vállalja többek között, hogy gyakorlatilag 100 százalékban (tehát minden lakos számára) elérhetővé teszi 2028-ra a szélessávú internetet, és az 5G-hálózat bővítésében is részt fognak venni.

Mint kiderült, a beruházásokhoz a forrásokat részben a közműadó jövő évi, illetve a távközlési adó 2025-ös kivezetése biztosítja.

A tudósítás szerint a gazdaságfejlesztési miniszter megismételte, amit már korábban is mondott, azaz, hogy mennyire fontosnak tartja a kormány a a magyar tulajdont a távközlési szektorban is, és hogy ebben a szegmensben is legalább 50 százalékos magyar tulajdonarányt akarnak elérni.

A közelmúltban a 4iG vette meg többek között a Digit, és a Vodafone-t is, utóbbit az állammal karöltve.

A Direkt36 nemrégen eddig nem ismert részleteket tárt fel arról, hogy milyen szerepet játszott az Orbán-kormány a 4iG felfuttatásában. A Telexen októberben olvasható cikk szerint 2021 közepén például Orbán Viktor személyesen folytatott titkos tárgyalást a londoni magyar nagykövetségen az Invitech tulajdonosainak képviselőivel. A kormány egyébként nem reagált érdemben arra, hogy személyesen maga a miniszterelnök lobbizott volna egy magáncég ügyében.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik