Gazdaság

Nem tudni, Orbán Viktor foglalkozik-e mégis üzleti ügyekkel

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A kormány nem reagált érdemben arra, hogy személyesen maga a miniszterelnök is lobbizott egy magáncég ügyében.

A Direkt36 írt a Telexen arról, hogy 2021 közepén Orbán Viktor a londoni magyar nagykövetségen maga győzködte az Invitech nevű magyarországi távközlési cég tulajdonosainak – egy főleg kínai állami pénzből működő befektetési alap – a képviselőit, hogy mégis adják el a vállalatot a 4iG-nek. A történtek után felgyorsultak az egyeztetések, 2021 szeptemberében le is zárult a felvásárlási ügylet.

Mivel a 4iG Nyrt. egy magáncég, Orbán Viktor pedig rendszeresen hangoztatja, ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, Vadai Ágnes (DK) írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a miniszterelnöknek. Arról kérdezte:

  • Mégis foglalkozik üzleti ügyekkel?
  • Milyen haszna származott az országnak a londoni nagykövetségen megtartott tárgyalásából?
  • Miről volt szó konkrétan a tárgyaláson?

A kormányfő ezúttal sem válaszolt. Rogán Antal megbízásából Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Vadai Ágnes kérdésére pedig mindössze annyit felelt, hogy a kormány

sajtóértesüléseket nem kommentál.

A Direkt36 feltárta azt is, miként ágyazott meg egy Orbán–Merkel-alku a Rheinmetall német fegyvercég és a 4iG közös vállalkozásának, milyen segítséget jelentett a cégnek, hogy Rogán Antal felügyelete alatt kezdték központosítani az állami informatikai közbeszerzéseket. A tényfeltáró központ korábban szintén kérdésekkel kereste meg a történet szereplőit – a miniszterelnököt is –, ám egyikük sem reagált.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik