Gazdaság

Résen kell lenni, mert egy év után ugorhat az ajándékpénz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
„Egy év után enyém a pénzed” címmel küldött lapunknak egy levelet egy csalódott szülő, mert elveszett a gyerekei ajándéka. Amikor ugyanis ki akarták fizetni a lányaikkal közösen kiválasztott könyveket, a bolti pénztárnál szembesültek vele, hogy az ajándékkártyák lejártak, használhatatlanok. Ők ugyan pórul jártak, de akadnak, akik kaphatnak haladékot.

A levelet író olvasónk vidéken lakik, két általános iskolás gyereke van, mindketten jó tanulók. A rokonoktól többször kaptak a lányok a jó bizonyítvány mellé könyvvásárlásra felhasználható ajándékkártyát azzal, hogy majd olyan könyveket válasszanak, amilyeneket ők szeretnének. A két gyerek nagy becsben tartotta a kártyákat, őrizgették, és várták az alkalmat, hogy beválthassák. A szülők nem is gondoltak arra, hogy bármi gond adódhat.

Vigyázat, lejár!

A rokonok annyiban talán nem voltak kellően körültekintőek, hogy nem nézték meg, melyik könyvesbolthálózat van elérhető közelségben a gyerekeknek és a szülőknek, így történt, hogy a kapott Libri-kártyákkal mintegy 50 kilométert kellett volna utazniuk, hogy könyvre váltsák – ennyit azonban nem akartak csak emiatt utazni. A Covid-időszakban pedig úgy gondolták, nem lenne jó ötlet könyvesboltba mászkálni. Már amikor nem voltak zárva a boltok. Persze létezik online vásárlás, ezt ők is tudják. Azért nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert a gyerekek és a szülők számára is program, élmény bemenni egy könyvesboltba, nézegetni, válogatni, közben beszélgetni.

Időről időre szóba került, hogy majd ha olyan helyen lesznek, ahol van Libri, levásárolják az ajándékkártyát. Végül az idei soproni nyaralás alatt mentek el a városban lévő könyvesboltba, és ott szembesültek vele, hogy a négy kártyájuk közül három már lejárt, így 13 ezer forintnyi ajándékot nem tudtak felhasználni. Elszomorodtak.

Ismerősi körömben is előfordult már hasonló – szintén a könyvesbolt pénztárnál derült ki, hogy a gyerekek karácsonyra kapott könyves ajándékkártyája lejárt. Pedig ők már a téli szünetben elmentek levásárolni. Igaz, a nagypapa utólag bevallotta, hogy azt a könyvutalványt ajándékozta az unokáknak, amit ő előző karácsonyra kapott mástól, ám nem használta fel azt. A továbbajándékozás előtt elfelejtette megnézni, hogy mikor jár le az utalvány érvényessége. A nagypapa kellemetlenül érezte magát emiatt, de kénytelen volt beletörődni, hogy a pénz elveszett.

Olvasónk azonban nem akarta annyiban hagyni a dolgot, ezért írt a Libri ügyfélszolgálatának, hogyan tudnák mégis megkapni, levásárolni a 13 ezer forintot. Válaszuk alapján úgy tűnik: sehogy.

Ha lejárt a kártya, a pénz nem jár vissza

A Libri válaszában azt írta nekik, hogy az ajándékkártya felhasználási feltételei online bármikor, bárki számára elérhetők, amiben leírják azt is, hogy nem áll módjukban meghosszabbítani a lejárt ajándékkártyák érvényességi idejét. Hozzátették, a lejárati időt minden alkalommal szóban közlik a vásárlóval, és több helyen is feltüntetik, hogy a kártya a feltöltés dátumától számított 12 hónapig érvényes. Továbbá az erről szóló tájékoztató megtalálható a dísztok hátoldalán, a belső oldalán a kiállítás dátuma alatt, de a kártyán is. Azt is jelzik két helyen (a dísztok és a kártya hátoldalán), hogy az érvényesség lejárta után a kártya egyenlege nem használható vásárlás ellenértékének kiegyenlítésére, a fel nem használt összeg visszatérítésére pedig nincs mód. Ezek kétségtelen tények – miután a kasszánál kiderült, hogy a négyből három kártya lejárt, alaposabban megnézték a szülők is, mit kaptak ajándékba a lányaik.

Palágyi Barbara / 24.hu (Illusztráció)

A cég szerint a kártyafeltöltés dátumától számított egy év felhasználási idő – megfelelő tájékoztatásuk mellett – elegendő arra, hogy a vásárló kényelmesen és időben felhasználhassa az ajándékot.

Kérdéseinkkel mi is megkerestük a Librit, valamint a Líra sajtósának is írtunk, mert náluk is egyéves lejáratú ajándékkártyák kaphatók. Válasz csak a Libritől érkezett. Azt írták, könyvesboltjaikban 2010 novemberében kezdték meg az offline ajándékkártyák értékesítését, és ezzel majdnem egy időben online is lehetővé vált a megvásárlásuk. A kártyák egy évre szóló érvényességi idejét üzleti és gyakorlati szempontok alapján határozták meg – mint kiderült, az ajándékkártyák bevezetése előtt a Libri más típusú utalványokat értékesített, és az ezekkel kapcsolatos üzleti gyakorlatot és szabályzatot ültették át az ajándékkártya-rendszerre. Hozzátették, a Bookline 2022 óta árul ajándékkártyákat, melynek szabályzata és rendszere szinte megegyezik a Libri-könyvesboltokéval. Ami nem csoda, hiszen a Libri és a Bookline már mintegy tíz éve közös cégbe olvadt.

Benyelte a Libri-Bookline-t a NER

A Libri és a Boikline egyesüléséről 2013-ban érkezett hír. A Libri Kiadói Csoport tulajdonosa a Libri-Bookline Zrt., a Libri-Bookline Zrt.-be pedig bevásárolta magát többségi tulajdonosnak a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. Az MCC június 13-án adott ki közleményt arról, hogy leányvállalata szerződést kötött a Balogh Ákos érdekeltségébe tartozó SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. Ezzel 98,41 százalékra nőtt az MCC közvetett tulajdonrésze Magyarország legnagyobb könyvkereskedő és -kiadó vállalkozásában. Az MCC pedig, mint írtuk, a NER állami százmilliárdokkal kistafírozott elitképzője.

Kérdeztük a könyvesboltlánctól azt is, hogy az utóbbi öt évben milyen értékben bocsátottak ki ajándékkártyát, illetve ebből mennyit vásároltak le ténylegesen a megajándékozottak. Gondoltuk, ebből kiderülhetne, hány ajándékkártya ellenértéke maradhatott a Librinél annak következtében, mert lejártak a kártyák. Üzleti titokra hivatkozva ezeket az adatokat nem adta meg a könyves cég a válaszában. Annyit írtak csak, hogy az értékesített és a beváltott ajándékkártyák száma, valamint összértéke bevezetésük óta minden évben növekedést mutatott. Ez többek között annak köszönhető szerintük, hogy az olvasóközönség mellett az oktatási intézmények, vállalkozások és más szervezetek részéről is nagy a kereslet az ilyen típusú kulturális utalványok iránt.

Marjai János / 24.hu

A békéltetőknél akadt, aki kapott haladékot

Olvasónkat arról is tájékoztatta a könyvesbolthálózat, hogyha gondolja, panaszt tehet a területileg illetékes békéltető testületnél vagy a fogyasztóvédelemnél. Ezt még megfontolja.

A Budapesti Békéltető Testület (BBT) lapunk megkeresésére azt írta, az elmúlt öt évben összesen 23 fogyasztói panaszt adtak be hozzájuk a Librire, ebből 16 ügyben az ajándékkártya egyéves lejárati ideje miatt indult az eljárás, amelyek mind lezárultak már. Ezek közül

  • 3 egyezség született – a Covid-járvány miatti lezárásokra tekintettel további 30 nappal meghosszabbította a Libri az ajándékkártyák felhasználhatóságát.
  • 1 olyan ajánlást adott ki a BBT, hogy a Libri (szintén a Covid-lezárások miatt) hosszabbítsa meg 30 nappal az ajándékkártya lejáratát.
  • 5 fogyasztói beadványt elutasítottak – ezek a lejárattal kapcsolatos panaszok nem a Covid-időszakra vonatkoztak, és a BBT szerint a fogyasztónak a lejárati dátum ismeretében tudnia kellett, hogy meddig használható fel a kártyán lévő összeg, illetve úgy ítélték meg, hogy a Libri Ászf-je is egyértelműen fogalmaz a lejárati időről.
  • 7 ügyet megszüntettek (ebből négyet azért, mert a fogyasztó nem tett eleget a hiánypótlási felhívásnak).

Ajándékkártyák, utalványok lejárata

Olvasónk a Librinek írt panaszlevelében hivatkozott arra, hogy például a Müller ajándékkártyáknál nincs elévülés, csakhogy ebben téved, mert a drogérialánc ajándékkártyáinál is van lejárat – igaz, nem egy, hanem három év. Náluk az érvényesség kezdő időpontja annak az évnek az utolsó napja, amelyben az ajándékkártyát megvásárolták. Fizetni a drogériákban sem lehet a kártyákkal lejárat után. A Spar ajándékkártyának – ami a vásárlástól számított három évig érvényes – a lejárat utáni beváltására, aktiválására vagy cseréjére szintén nincs lehetőség. A Tescónál ajándékutalvány van, év végi lejárattal, viszont, ha lejár az utalvány, kicserélik, de csak a következő év február 28-ig.

Az esetből annyi tanulság mindenképpen leszűrhető, hogyha utalványt vagy kártyát kapunk ajándékba, érdemes alaposan megnézni, meddig érvényes. Különben az ajándékozó pénze a kibocsátó céget gazdagítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik