Gazdaság

Úgy tűnik, kiszoríthatják a kispénzű nyaralókat a Balatonról

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A készülő új építészeti törvény kapcsán nézte meg a Népszava, hogy mire lehet számítani hamarosan. Mint írják, a jogszabály a főépítészi tevékenységtől a mérnöki kamaráig, az építési anyag kereskedelemtől a műemlékvédelemig, a változtatási tilalomtól a parkolóhelyek számának maghatározásig, vagy a reklámhelyek szankcionálásig mindenre kiterjed.

Amit most kiemelünk, hogy az új törvény külön foglalkozik a Balatonnal, de a tervezett változtatások elég fura irányt vázolnak. Például törölnék a strand és kemping fogalmát, márpedig a Magyar Építész Kamara (MÉK) területrendezési tagozata szerint ezzel elvész a garancia a rendeltetésszerű használatra.

A MÉK területrendezés tagozatánál

  • nem tartják jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását sem, mivel a köz és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik.
  • Fontosnak tartanák viszont, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál.
  • Hibásnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de
  • nem támogatják a magánfürdőházak építését sem a tómederben.

A kormány a tervezet szerint felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő Vízparti Tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit.

Pedig a NER már eddig is nyomult a Balatonnál. A K-monitor drónfelvételei például megmutatták, hogyan nyer teret a magyar gazdasági-politikai elit a hétköznapi emberek és a természet kárára Tihanyban és Balatonfüreden.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik