Gazdaság

Rezsivédelem: 721 milliárd forinttal támogatta meg az MVM-et az állam az első félévben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az MVM – a legnagyobb hazai gáz- és villamosenergia- szolgáltató – a napokban tette közzé első féléves számait. Eszerint a cég közel kétszer annyi rezsitámogatás kapott 2023 első hat hónapjában, mint egész 2022-ben – írta az Átlátszó.

Az MVM első féléves beszámolója szerint „az ellátási félelmek következtében az árak 2022. nyár végére újabb rekordot döntöttek. Európa földgáz-ellátásbiztonságával kapcsolatos tavaszi-nyári félelmek nem realizálódtak 2022-2023 telén. Az árak 2023-as évben stabilizálódnak, bár a 2020-as és előtte tapasztalt árszínvonal továbbra is távolinak tűnik.” Vagyis a kormánysajtó rémítgetésével ellentétben nem fagytak meg a németek: az árak drasztikusan estek.

Az MVM mégis többet fizetett a gázért, hiszen azt a csúcsáron vette. A beszámoló szerint a földgáz-beszerzés értéke 497 715 millió forinttal emelkedett, annak ellenére, hogy 2023. év első felében a piaci árak konszolidálódása volt megfigyelhető (57,4 százalékal csökkentek 2022. I. félévéhez képest). Ez egyrészt a korábbi időszakban megkötött fedezeti ügyletek hatása, másrészt az okozza, hogy 2023. I. félévében még a korábbi időszakban magasabb áron betárolt földgáz értékesítésére került sor.

A gáz mellett az áram is drágult az MVM-nek. Erről azt írták, hogy a villamosenergia-beszerzés költsége 98 944 millió forinttal növekedett annak ellenére, hogy a 2023. év első felében a villamosenergia termékárak korrekciója is megfigyelhető volt (53,2 százalékkal csökkentek 2022. I. félévéhez képest). Ez egyrészt a beszerzési struktúra átalakulásának, másrészt a korábbi időszakban megkötött fedezeti ügyletek elszámolásának hatására vezethető vissza az MVM szerint. Vagyis a csökkenő ár ellenére többet fizetett a cég az áramért, de ez nem hiba, hanem a tervezés része volt. Az MVM ugyanis úgynevezett határidős ügyletet kötött: ha nőtt volna az ár, akkor nyert volna, így viszont, hogy csökkent, nem nyert, maradt a magas ár. Ez a növekedés a kockázatkezelésből származik.

A rezsivédelem áráról is írnak a beszámolóban.2023. I. félévében 721 212 millió forintot folyósítottak az MVM-nek támogatásként a magyar rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésére

és 44 356 millió forint a cseh ársapka miatt. Mivel az MVM-nek erre nincs forrása, tulajdonosa pedig a Magyar Állam, a támogatást közpénzből kapta. Vagyis az emberek nem közvetlenül, a villany- és gázszámlákon keresztül fizették ki a drágább árakat, hanem az államnak befizetett adóforintjaikból, közvetve.

A cikkből kiderül még többek között, hogy

  • a rendszerhasználati díj drágulásán 128 milliárdot keresett az állami cég, és
  • 108 milliárdos osztalékot fizet ki a tulajdonosának, vagyis az államnak.

Mint emlékeztetnek, a rendszerhasználati díjak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata alapján 2022. július 1-től jelentős mértékben – 2,787 forint/kWh-ról 9,8 forint/kWh-ra – nőttek. Ez az a tétel, amit az energiadíjon felül fizetünk a számlában.

Írtunk róla, hogy a rezsivédelem és a honvédelmi kiadások súlyos terheit emlegeti a Pénzügyminisztérium amiatt, hogy a kormány kénytelen volt jelentősen növelni az idei hiánycélt, miközben éppen a két védelmi alapon spórolhat a büdzsé jelentős mértékben. Ennek fő oka, hogy a vállalatok és az önkormányzatok rezsitámogatását igen szűken mérték.

Kapcsolódó
A rezsivédelemre fogták a magas hiányt, miközben épp azon spórol a kormány
Ám a hiány elszállásának fő okát ugyanakkor a bevételi oldalon érdemes keresni: az elvárthoz képest döbbenetesen kevés áfabevétel folyik be a költségvetésbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik