Gazdaság

Valami nem stimmel a tervezett új napelempályázatokkal

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A tervek szerint 20 ezer háztartás részesülhet az új napelemes elszámolási rendszerrel együtt jövőre induló támogatási program 75 milliárd forintos keretéből – közölte szerdán Steiner Attila energetikai államtitkár. Ezekből a számokból ugyanakkor az következne, hogy arányaiban jóval több támogatást adnának egy háztartásnak, mint amennyi a jelenlegi piaci árak alapján indokolt lenne – írja a G7.

Jövő évtől az állam olyan háztartási méretű napelemes rendszerekhez nyújt támogatást, amelyek egyrészt nem túl nagy kapacitásúak, másrészt olyan akkumulátorokat is tartalmaznak, ahova a feleslegben keletkező energiát átmenetileg el lehet tárolni. Utóbbival azt szeretnék ösztönözni, hogy a háztartások jobban önellátóvá váljanak. A támogatott rendszerek napelemes részének kapacitása nem lehet majd nagyobb 4 kilowattnál, az akkumulátor pedig legfeljebb 8 kilowattórás lehet. A telepítési költségek 65 százalékát fedezné a támogatás.

Ebből az is következik, hogy a minisztérium szerint egy ilyen támogatott, úgynevezett hibrid (akkumulátorba és hálózatba is tölteni képes) napelemes rendszer átlagosan 5,77 millió forintba fog kerülni, hiszen ennek 65 százaléka, azaz 3,75 millió forint lehet a támogatás, amely 20 ezer telepítés feltételezve kiadja a 75 milliárd forintos keretösszeget.

A portál néhány telepítőcégnél rákérdezett, hogy fenti paraméterekkel mennyibe kerül egy rendszer létesítése – az körvonalazódott, hogy ma legfeljebb 4 millió forintba, de inkább kevesebbe. A minisztériumban ezek alapján a jelenlegi piaci árakhoz képest legalább 44 százalékos felárral számolnak – állapítják meg.

Ez jelenti, hogy

  • a jelenlegi piaci árak mellett mintegy 10 ezerrel több háztartást támogathatnának vagy
  • 25 milliárd forinttal csökkenthetnék a program költségét.

Azt is írják, hogy ma jellemzően 5kWh-s akkumulátorokat telepítenek – a 8kWh soknak tűnik. Másrészt ehhez a nagykereskedőknek át kellene állnia a 4 kWh-ás egységek beszerzésére a mostani 5 kWh-ások helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik