Gazdaság

Rengeteg építési projekt leállt, jöhet a 3 milliós négyzetméterár az új lakásoknál

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Nincs trendforduló, nem esik az új építésű lakások ára, sőt, tovább menetel felfelé. Minden forgalmi adat ezt támasztja alá és a beruházók által közölt kínálati árak is ezt mutatják. Jöhet a hárommilliós átlagos négyzetméterár a budapesti új lakásoknál – olvasható az mfor.hu előrejelzésében.

Az egyik legnagyobb lakásépítő cég, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint három év múlva a mostani budapesti átlag, vagyis a másfél millió forint megduplázódik.

Kiss Gábor a portálnak azt is elmondta, hogy minden körülmény ezt „segíti”, hiszen a kivitelezési költségek emelkednek, a munkaerő sem lett olcsóbb. A kereslet nagyot esett, ennélfogva most nem érdemes nagy projektet indítani, így jó ideig jelentős kínálatbővülés sem lesz, ami fékezné az árnövekedést.

A hárommillió forintos ár egyébként Buda egyes körzeteiben már most is megvan, Pesten van egy-két projekt, ahol a négymillió forintot alulról súrolja az ár. Ezek mindegyike elvehetetlen panorámát és szolgáltatásokat ad, kivételes belső anyaghasználat jellemzi őket. A fővárosban már csak egy-két kerületben kérnek egymillió forint alatti árat, több kerületben is kétmilliós az átlagár.

„Egy új, emelkedő ciklus fog elkezdődni jövő év vége felé, de legkésőbb 2025-ben. Addig sajnos az építési volumen nem változik érdemben, marad az évi 20 ezer új lakás, ami az egészséges 40 ezernek csak a fele. Már az is eredmény lesz, ha ebben az új, várhatóan sokéves ciklusban évi 30 ezerre feltornássza az ágazat” – mondta a Metrodom vezetője.

Szakmai körökben köztudott, hogy az elmúlt másfél-két évben a beruházók nagyon visszafogták magukat, nem indítottak új projekteket, viszont sokan vettek telkeket abban a tudatban, hogy lejár az 5 százalékos áfa ideje. A kormány azonban – már sokadszor – ismét belenyúlt a piacba, összezavarva a fejlesztőket és kitolta a határidőt.

Jelenleg az érvényes, hogy 2028. december végéig kell használatba vételi engedélyt szerezni, ekkor lehet 5 százalékkal számolni. Vagyis ha már megvan a telek és az érvényes építési engedély, elegendő 2025-ben elkezdeni egy projektet. Tehát sok beruházó fog kivárni, míg jobbak lesznek a feltételek, növekszik a gazdaság, sokkal olcsóbbak lesznek a lakossági és a projekthitelek és kiderül, mennyivel ad több pénzt a CSOK-ra a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik