Gazdaság

Az MNB prognózisa alapján megvan, mennyi lehet a novemberi nyugdíjemelés

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését követően egy órával nemcsak a szokásos közleményét tette közzé, hanem a harmadik negyedéves Inflációs Jelentés két legfontosabb adatát is: a GDP-re és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzésüket.

Az inflációs előrejelzés sávját szűkítették a jegybanki szakemberek, és ez egyre biztosabbá teszi, hogy bőven a kormányzat által várt 15 százalék felett lesz az idei éves infláció.

Az MNB az idén 17,6-18,1 százalékos éves átlagos inflációt vár.

A gazdasági teljesítményre vonatkozó prognózison pedig rontottak Matolcsy Györgyék a legutóbbi, júniusi várakozáshoz képest. Az akkor jelzett 0-1,5 százalékos idei gazdasági növekedés helyett mínusz 0,5 és plusz 0,5 százalék közötti sávra módosították a várakozást, ami azt jelenti, hogy elég nagy esélyt látnak az MNB-ben is arra, hogy idén recesszióban marad a magyar gazdaság.

A várható infláció az év eleji nyugdíjemelés mértéke mellett az esetleges novemberi nyugdíjkorrekciót is meghatározza, míg a gazdasági teljesítmény változása a szintén novemberben esedékes nyugdíjprémiumról dönt.

Mivel az MNB szakemberei 17,6 és 18,1 százalék közé várják az idei pénzromlási ütemet, ez azt jelenti, hogy

2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély, ami az átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet – számolt az Mfor. Mivel ilyenkor januárig visszamenőleg történik korrekció, a novemberi plusszal kiegészülve összesen 51 700–61 600 forint körüli összeg érkezhet a nyugdíjasokhoz.

Persze, ha azt nézzük, hogy a nyugdíjas infláció az általános inflációnál jó eséllyel magasabb lehet idén, akkor a nyugdíjas infláció az irányadó, és a novemberi nyugdíjemelés is ahhoz igazodhat. A Bankmonitor ezt is figyelembe véve 3,5 százalékos pótlólagos nyugdíjemelést valószínűsített szeptember elején. Azt írták, a nyugdíjkorrekció átlagosan akár a havi 7 300 forintot is elérheti, melyet egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatnak kézhez a nyugdíjasok. Ez az átlagnyugdíj szintjén 80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet. Egyúttal a novemberi nyugdíjakba már beépülő nyugdíjkorrekció révén az átlagnyugdíj idén év végére 217 ezer forintra is emelkedhet.

Varga Mihály pénzügyminiszter friss Facebook-bejegyzése alapján egyébként már a kormány előttk van a novemberi nyugdíjemelés kérdése, döntés születhet hamarosan.

2024-ben pedig a friss jegybanki prognózis alapján az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség novemberi kiegészítésre. A szakemberek szerint ugyanis 4-6 százalék között alakulhat az éves infláció mértéke jövőre.

A mi a nyugdíjprémiumot illeti, idén esély sem mutatkozik rá, az viszont már új fejlemény, hogy ez jövőre is meglehetősen kérdéses. Sőt, még a 2025-ös év prémiumát is nagy kérdőjelek övezik. A jegybank ugyanis 2024-re és 2025-re is egyaránt 3-4 százalék közé várja a GDP-növekedés mértékét, nyugdíjprémium pedig csak akkor jár a nyugdíjasoknak, ha az éves gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik