Gazdaság

Megvan, mennyibe kerülhet a novemberi nyugdíjemelés

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Januárban 15 százalékos nyugdíjemelés volt, mert ennyire lőtte be a kormány az idei éves inflációt a költségvetésben. Az infláció azonban ennél jóval nagyobb lehet. Az első nyolc hónap átlaga közelítette a 22 százalékot, a nyugdíjas infláció pedig a 23,5 százalékot, a január augusztus közötti KSH-s tényadatok átlaga alapján – mondta a TrendFm-nek Farkas András nyugdíjszakértő, a nyugdíjguru.hu üzemeltetője. Ez azért érdekes, mert a novemberi korrekciós nyugdíjemelés mértékét az első nyolc havi inflációs adat ismeretében határozza meg a kormány, megbecsülve az éves inflációt, és a különbözet lehet a novemberi nyugdíjemelés.

A kormány eddigi közlései alapján szeptemberben 12, októberben 10, novemberben 8, decemberben 7 százalék körüli általános inflációra számít, így az éves infláció 17,7 százalék lehet Az eddigi hónapokban a nyugdíjas infláció az átlagosnál legalább 1,3 százalékkal magasabb volt, így az éves nyugdíjas inflációt 19 százalékra, vagy annál kicsit magasabbra lehet becsülni – tette hozzá a szakértő. Utóbbi azért érdekes, mert ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációt kell figyelembe venni a novemberi nyugdíjkorrekciónál. Ez alapján 3,6 százalékos is lehet a novemberi nyugdíjkorrekció, de minimum 2,4 százalékos kellene, hogy legyen, januárig visszamenőleg. A novemberi és a decemberi nyugdíj már emelt összegben érkezne. Az első tíz hónapra, illetve a 13. havi nyugdíjra pedig az átlagnyugdíjra vetítve (ami 208 500 forint) mintegy 55-83 ezer forint lehet az utólagos kompenzáció.

A nyugdíjszakértő szerint egy százaléknyi emelés az öregségi nyugdíjaknál mintegy 55 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek – ebből kiindulva becslése alapjána 2,4 százalékos emelés nagyjából 140 milliárd forintba kerülhet, a 3,6 százalékos pedig megközelítőleg 200 milliárd forintba.Ez jelentős megterhelés lehet az amúgy is kifeszített idei költségvetésnek. Plusz a jövő évi költségvetésben is számolni kell a mostani nyugdíjemeléssel, hiszen a 2024 januárra tervezett 6 százalékos emelés a 2023 novemberében pótlólag megemelt nyugdíjakra fog rátevődni.

A kormány várhatóan szeptemberben dönt a nyugdíjkorrekció mértékéről, és október elején, közepén jelenhet meg az erről szóló kormányrendelet – mondta a nyugdíjszakértő a korábbi évek tapasztalatai alapján.

Mint írtuk, bajban a költségvetés, többek között azért, mert egyre kevesebbet fogyasztanak a magyarok, illetve csökkennek a költségvetés szempontjából kulcsfontosságú bevételek, köztük az áfabevétel is. A zsugorodás olyan mértékű, hogy már százmilliárdokkal elmarad a kormány várakozásaitól. Várhatóan szorítani kell az idei költségvetésen, jövőre pedig az adóemelés sem kizárt.

Kapcsolódó
Fél évig titkolták, ki és mi alapján dönt az év közbeni nyugdíjemelésről
November óta próbáltuk kideríteni, pedig nem bonyolult a válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik