Gazdaság

Népszavazás döntheti el, maradjon-e a kötelező 5 ezer forintos kamarai hozzájárulás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, dr. Lukács László György népszavazási kezdeményezését, amely a kötelező 5000 forintos kereskedelmi és iparkamarai hozzájárulás eltörléséről szól – adta hírül a párt.

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki döntése értelmében tehát elindulhat az aláírásgyűjtés az 5000 forintos éves kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséért. A párt szerint ez a döntés lehetőséget biztosít arra, hogy végre meg lehessen szüntetni a Parragh László-féle kamarának fizetendő éves lehúzást, amelyért amúgy sem kapnak semmilyen segítséget cserébe a vállalkozások. A könyvelők például évekkel ezelőtt hasonlóan nyilatkoztak, egyfajta adónak minősítve a kamarai hozzájárulást.

A kötelező kamarai hozzájárulást 2012-ben vezették be, éves díja 5000 forint, azóta nem változott, de 2022-től központosították a beszedését, vagyis azóta már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához folyik be, nem a területi kamarákhoz. Becslések szerint mintegy 3 milliárd forint folyhat be a 600 ezer vállalkozótól a kötelező hozzájárulásból. Ha a vállalkozó nem fizeti be az összeget, akkor a NAV behajthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik