Gazdaság

Eltöröltetné a Jobbik az ötezer forintos kamarai hozzájárulást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Parragh László elnök viszont vitát sem nyitna arról, kell-e fizetni.

Lukács László György eltöröltetné az Orbán-kormánnyal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kötelező regisztrációját, mivel

a jelen nehéz gazdasági helyzetben az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulás indokolatlan terhet jelent a vállalkozóknak,

ráadásul időszerű lenne a kamarák működését is felülvizsgálni. A jobbikos politikus határozati javaslatának indoklása szerint

a 2012-ben bevezetett kötelező regisztrációtól, az ahhoz kapcsolódó „hozzájárulástól” már régen meg kellett volna szabadítani a vállalkozásokat.

Azt számukra szabadon választhatóvá kellene tenni. Az ellenzéki párt elérkezettnek látja az időt, hogy a Magyar Orvosi Kamarához (MOK)
hasonlóan az MKIK tagjai is eldönthessék, tagok kívánnak-e maradni. Így kiderülne, milyen valós támogatás áll a kamara mögött, mennyire képes, alkalmas a hivatásrend képviseletére.

Végre a kormányzat hozhatna egy olyan gazdaságvédelmi döntést, amely nem csak egy kivételezett, szűk körnek kedvezne, hanem valamennyi vállalkozásnak. Itt az ideje, hogy az Orbán-kormány kézzelfogható támogatást nyújtson minden hazai vállalkozásnak.

Erre azonban nincs esély, hiszen a Parragh László által vezetett kamara az MOK-kal ellentétben az Orbán-kormány szövetségese. Ezt a minap válaszolta Fónagy János államtitkár a szocialista Vajda Zoltán hasonló felvetésére, egyértelművé téve, hogy az évi 5 ezer forintos hozzájárulás eltörlését nem tervezik, mert a kamara által végzett munkára a jelenlegi nehéz időszakban még inkább szükség van.

Néhány napja egyébként az MKIK elnöke a kormányközeli HírTv-ben arról beszélt, foglalkozni sem kell azokkal, akik szerint a kötelező kamarai hozzájárulást el kellene törölni, szerinte néhány „gyenge képességű politikus” fel sem fogja, mit jelent a gazdaságszervezés. Azt is  mondta, a kamara fontos szerepe, hogy a gazdasági szereplők igényeit eljuttassa a kormányhoz. (Parragh László korábban azt is mondta, hogy  aki az ötezer forintot nem tudja befizetni, az ne vállalkozzon.) A kata módosításakor ugyanakkor a BKIK elnöke, Nagy Elek éppen azért szólította fel lemondásra Parragh Lászlót, mert úgy vélte, megtévesztette a kormányt, közben súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát is.

Kapcsolódó
Mi a túróval indokolható Parragh László állami kitüntetése?
Az ünnepi díjeső kapcsán méltókról és méltatlanokról beszélgetett Bita Dániel, Nagy Gergely Miklós, valamint Nagy József, hogy aztán szegény Petőfi Sándor nevének sokadik meghurcoltatásán lamentáljon a Háromharmad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik