Gazdaság

Élelmiszervásárlás SZÉP-kártyával – nem minden multinál fizethet mindegyik kártyával

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Üzletlánconként eltérő lehet, hogy hol és milyen feltételekkel használható a SZÉP-kártya.

A kormány ismét lehetővé tette, hogy a SZÉP-kártyákkal a boltokban is fizethessünk élelmiszer-vásárláskor – ezúttal augusztus 1-jétől 2023. december 31-ig. Fontos, hogy kizárólag élelmiszert, vagyis például vegyi árut, ruházati cikket vagy alkoholt nem lehet fizetni a SZÉP-kártyákkal. Megkérdeztük a nagyobb boltláncokat – multikat és hazaiakat –, hogy elfogadják-e már a SZÉP-kártyát, és ha igen, mind a négy kibocsátó kártyájával lehet-e náluk élelmiszert vásárolni.

Az derült ki, hogy a SZÉP-kártyakibocsátók közé utoljára csatlakozott Edenred kártyáival nem mindenhol lehet fizetni, ahol a banki kibocsátókéval – ezek az OTP, K&H, illetve MKB, ami időközben beolvadt az MBH-ba – igen. Az sem mindegy, hol és milyen kasszánál, milyen vásárlásnál akarjuk használni a munkáltatói juttatásként kapható SZÉP-kártyát.

A multiknál így lehet fizetni a SZÉP-kártyákkal

A hat multilánc mindegyike azt válaszolta, hogy augusztustól elfogadják a SZÉP-kártyát, bolti (hideg) élelmiszer-vásárlására.

Közülük a Penny azt írta, mind a 229 üzletükben lehetővé tették mind a négy kártyakibocsátó SZÉP-kártyájával a fizetést, illetve hogy teljes hálózatuk technikai felkészítése már tavaly tavasszal, az első ilyen fizetési lehetőségnél lezajlott.

A Spar Magyarország Kft. üzleteiben (SPAR és City SPAR szupermarketekben, valamint az INTERSPAR hipermarketekben) is az összes szolgáltató (OTP, K&H, MKB/MBH vagy Edenred Ticket Restaurant SZÉP-kártya) SZÉP-kártyájával lehet fizetni a hideg élelmiszerekért is (a meleg élelmiszereket eddig is meg lehetett vásárolni SZÉP-kártyával). A Sparról még azt érdemes tudni, hogy online shopjukban csak helyszíni fizetés esetén használható a SZÉP-kártya. Ők egyébként nem egyszerűen elfogadják a juttatási kártyát élelmiszer-vásárlásra, hanem akciót is hirdettek azzal, hogy augusztusban visszanyerhető náluk a SZÉP-kártyás vásárlások értékének akár kétszerese, feltéve, hogy valaki legalább ezer forintért vásárol náluk a juttatási kártyával, és a mobilappban rögzített pontgyűjtő kártyát (SuperShop-kártya) is használja.

Az Aldi is elfogadja 2023. augusztus 1-jétől mind a négy SZÉP-kártya kibocsátó kártyáját valamennyi magyarországi üzletében – írta a német diszkontlánc megkeresésünkre. Weboldalukon is írják, hogy a kártyával vásárolható termékek körébe szinte valamennyi élelmiszer beletartozik, így a friss és fagyasztott hús, a tejtermékek, a zöldség-gyümölcs, a pékáruk, a konzervek, a szárazáru – tették hozzá. Amennyiben a kosár élelmiszer és nem élelmiszer termékeket egyaránt tartalmaz, a vásárló a SZÉP-kártyás fizetésen kívül fennmaradó összeget készpénzben vagy egyéb kártyával egyenlítheti ki.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Lidl megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy minden áruházában elfogadja a SZÉP-kártyát fizetőeszközként – kibocsájtó banktól függetlenül. Mivel az Edenred nem bank, ez lefordítva azt jelenti, hogy az Edenred SZÉP-kártyákkal nem lehet fizetni a német diszkontláncban. Weboldalukon azt találtuk még, hogy a SZÉP-kártyás fizetés önkiszolgáló kasszáiknál nem lehetséges, csak a hagyományos pénztáraknál.

Az Auchan azt válaszolta, áruházaikban is használható az OTP, K&H, MKB SZÉP-kártya, ám az Edenred egyelőre nem, viszont nyitottak e kártya elfogadására is, és már dolgoznak az ügyön. A grillpulton eddig is lehetett velük fizetni a helyben fogyasztott élelmiszerekért, ez egészült ki augusztus elejétől a hideg élelmiszerek vásárlásával. Náluk a hagyományos kasszáknál fizetéskor a blokkon, az önkiszolgáló kasszáknál pedig egy külön soron lesz látható, hogy mekkora összeget tesznek ki a vásárlásból az élelmiszerek, amit le lehet vonni a SZÉP-kártyáról. A vásárlás többi részét pedig a szokásos módon bankkártyával vagy készpénzben lehet kiegyenlíteni. A budapesti régiós kiszállításnál az online rendeléseknél is felhasználható a SZÉP-kártya élelmiszer-vásárlásra – írják oldalukon.

A Tesco augusztus 1-jétől szintén elfogadja a SZÉP-kártyákat, de, mint oldalukon is látható, csak az OTP, K&H, MKB és MBH-sokat. Lapunknak írott válaszukban jelezték, csak hagyományos kasszáiknál, hideg élelmiszerek vásárlására (kivéve, ahogy a rendelet is írja, az alkoholos italokat) használhatók augusztustól az év végéig a SZÉP-kártyák. Ők az Edenred-kártyát technikai problémák miatt nem tudják elfogadni.

Edenredből Rewin lesz. De mi lesz az Edenred SZÉP-kártyával?

Múlt szerdán, augusztus 2-án jelentették be, hogy hamarosan Rewin néven lesznek elérhetők azok a munkáltatói és B2B juttatások, amelyeket jelenleg az Edenred Magyarország kínál a munkáltatóknak, közvetetten a munkavállalóknak, illetve egyéb üzleti partnereinek. A névváltás egy akvizíciós folyamat lezárását követően valósul meg, amelynek eredményeképp legkésőbb 2023. év végéig hazai tulajdonba kerül a francia Edenred magyar leányvállalata.

Mivel az Edenred tavaly januárban csatlakozott a SZÉP-kártyát kibocsátók közé, megkérdeztük tőlük, vajon a SZÉP-kártya kibocsátója is a Rewin lesz-e az akvizíció után az Edenred helyett, és ha igen, mikortól. Ezt nem tudtuk meg válaszukból. Annyit írtak, hogy a Rewin azon dolgozik, hogy digitális fizetést lehetővé tévő termékei – amilyen hamar csak lehet – megjelenjenek a hazai piacon. A konkrét termékekről, konstrukciókról szóló kérdéseket az akvizíció jelenlegi szakaszában nem tudjuk kommentálni – tették hozzá.

Kérdeztük a hazai láncokat is, náluk elfogadják-e augusztustól a SZÉP-kártyát bolti (hideg) élelmiszer vásárlására. Néztük a Coop, a Reál és a CBA online felületét is, ám a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlásról nem találtunk friss információt a főoldalakon, sem pedig direktben rákeresve a juttatási kártyára, illetve az elfogadott fizetési lehetőségekre. A CBA válaszolt egyedül megkeresésünkre – azt írták, náluk az üzleteket működtető franchise vállalkozások döntenek ebben a kérdésben. Hozzátették, széles körű a SZÉP-kártya elfogadása a hálózatban, hiszen ez nagyon kedvező lehetőség.

Farkas Norbert / 24.hu

A SZÉP-kártyákkal kapcsolatban újdonság az is, hogy augusztus 1. és december 31. között a munkáltatók az éves rekreációs kerettől függetlenül plusz 200 ezer forintot tölthetnek fel a dolgozóiknak kedvezményes adózással, azaz béren kívüli juttatásként, ami akár a bolti (hideg) élelmiszer-vásárlásnál is lecsapódhat. Kérdés persze, hogy hány munkáltató hajlandó erre plusz forrást szánni.

Amikor tavaly február és július között szintén volt lehetőség arra, hogy a boltokban fizessenek a juttatási kártyákkal, több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság élelmiszert a SZÉP-kártyákkal.

Kapcsolódó
Nagy segítség volt, hogy boltban is lehetett SZÉP-kártyával fizetni, de miközben vágtat az infláció, megszűnt ez a lehetőség
Február és július között több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság élelmiszert a SZÉP-kártyákkal. Ám miközben az év elején még 10 százalékos élelmiszerdrágulás júliusra 27 százalékra gyorsult, a kormány véget vetett ennek a lehetőségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik