Gazdaság

Lantos Csaba az épületenergetikai korszerűsítésekről: Előkészületben vannak egyéb elképzelések

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert

Ha egy kicsit nagyképűen válaszolnék, akkor azt mondanám, hogy azóta ment végbe érdemi csökkenés az energiaáraknál, amióta miniszteri székben ülök. Valóban tavaly decembertől érezhetően lejjebb mentek az árak, erre szokták mondani, hogy jó kapusnak szerencséje van

– mondta az Indexnek adott interjújában Lantos Csaba.

Az energiaügyi miniszter hozzátette, a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság benne van a levegőben, hiszen nem tudják, miként folytatódik az orosz–ukrán háború, ahogy azt sem, hogy az Egyesült Államokból továbbra is olyan áron érkezik-e LNG-gáz, mint jelenleg, illetve, hogyan alakul a kínai kereslet. Szerinte a jelenlegi gazdasági és energiakörnyezetben önmagában értékké vált a stabilitás fenntartása

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy önmagában nem jó, amikor egy kormány nagyobb mértékben beavatkozik a piaci folyamatokba, de a jelenlegi egy olyan rendkívüli helyzet, ami cselekvésért kiált. Az ipari termelés drámai mértékben kezdett csökkenni, ami azt a veszélyt hordozza magában, hogy előbb-utóbb leállítják a gyárakat, ami elbocsátásokkal is jár. Mindez olyan negatív spirálba lökné a gazdaságot, amit meg kell akadályozni, folytatta.

Lantos szerint gyakran éri az a kritika a magyar kormányt, hogy a hazai energiaellátás túlságosan függ Oroszországtól. Mint mondta „nem lehet azt mondani, hogy ez nem így van, hiszen ez egyszerre történelmi örökségünk és földrajzi adottságunk”. Azonban konszolidáció jelei mutatkoznak a kitettség terén, hiszen a kőolaj esetében 60 százalékra csökkent az orosz import. Felvázolta, hogy

két kőolajvezeték jön Magyarországra, az egyik Ukrajnán keresztül, amit meglepő módon a háború ellenére is működik, valahogy azt eddig senki nem akarta felrobbantani.

Megemlítette, kritizálják Magyarországot az orosz függőség miatt, ám senki nem ajánlotta fel, hogy ugyanolyan áron biztosít számunkra olajat, mint Moszkva.

A lap arról is kérdezte Lantos Csabát, igaz-e, amit Lázár János korábban említett, miszerint az Energiaügyi Minisztérium égisze alatt indulnak uniós támogatások mellett megvalósítandó épületenergetikai korszerűsítések.

A miniszter erre úgy felelt, folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy az energiahatékonyságot minden szinten, a közintézményeknél, valamint a vállalatoknál is javítsák. Mint fogalmazott, amennyiben fejlesztések révén mérsékelhetők az energiaigények, érdemes meglépni azokat, mert így a környezetet is kíméljük, miközben hozzájárulunk az energiafüggetlenség erősítéséhez. Bátrabban tervezhetnének, ha Magyarország végre hozzájutna a neki járó uniós forrásokhoz. De más módon, saját erőből is igyekeznek előrelépni, például a kis- és középvállalkozások (kkv-k) energiatámogatási programja, vagy a Gyármentő Program célzottan ösztönzi a cégek energetikai korszerűsítéseit, mondta.

Előkészületben vannak egyéb elképzelések, ezekről a megfelelő időben beszámolunk. Már véghezvittük az épületek energetikai tanúsítványainak megújítását, az átdolgozott szabályok novembertől élesednek. Az egyszerűbb, rugalmasabb feltételek, világosabb követelmények ösztönözhetik, akár olcsóbbá is tehetik a háztartások rezsikiadásainak tartós mérséklését eredményező beruházásokat

– jelentette ki.

Lantos végezetül elárulta azt is, alapvetően övé az utolsó szó energiaügyi kérdésekben, de ebben a kormányban nem célszerű azt mondani, hogy teljes mértékben. „Amikor beléptem a kormányba, tisztában voltam vele, hogy a politikai szempont élvez előnyt. A miniszterelnök azonban respektálja a szakmai álláspontot, amit ezen a területen én képviselek” – zárta gondolatait.

Kapcsolódó
Direkt36: „Durva kockázatot vállalnak”, ezért távolították el a Paksi Atomerőmű vezetőjét
Kritikus helyzetben egy, a nukleáris ipar világában tapasztalattal nem bíró ember került a létesítmény élére. Mi lehet a magyarázat?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik