Gazdaság

Nyakunkon az új rezsiév, de senki sem tudja, augusztustól hogyan számolnak

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Egy éve derültek ki az új rezsiszabályozás részletei, Németh Szilárd kormánybiztos Tusnádfürdőn jelentette be, hogy az átlag alatti fogyasztásra marad a rezsicsökkentett ár (gáznál 102 forint/köbméter, áramnál 36 forint/KWh), felette viszont versenypiaci költséget tükröző „lakossági piaci árat” kell fizetni, ami gáznál több mint a hétszeresét (augusztus-szeptemberre 747 forint/köbméter, októbertől 767 forint/köbméter díjat), áramnál pedig a kétszerését (70,1 forint/ KWh) jelenti a megszokott tarifának.

A rezsiszámítás új módját 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-ig hirdették meg. Lassan itt a július vége, de arról nincs semmi információ, hogy mi lesz augusztus 1-jétől, az új lakossági rezsiévben.

Próbáltuk ezt több alkalommal is megtudni az illetékesnek vélt MVM-től, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) és az Energiaügyi Minisztériumtól is, de nem kaptunk választ. Arra lettünk volna kíváncsiak, marad-e az átlagfogyasztásra meghúzott határ, vagy változik, illetve arra is, hogy változik-e augusztustól az átlagfogyasztás alatti és feletti ár.

Az MVM ügyfélszolgálatán sem tudják egyelőre a választ a kérdésre, és az MVM oldalán található tájékoztatásokban sem láttunk semmit arról, hogy mi lesz tíz nap múlva a rezsiszámítással.

Farkas Norbert / 24.hu Az MVM Béke téri ügyfélszolgálata.

A 24.hu Della podcastjában megkérdeztük az Erste olaj- és gázpiaci elemzőjét, Pletser Tamást, a világpiaci ármozgások alapján lehet-e számítani arra, hogy a kormány megint hozzányúl a rezsihez, azon belül is a gázárhoz, ahogy tette tavaly augusztustól.

A szakértő úgy számolt, hogy 60 euró/MWh-s vagy annál alacsonyabb világpiaci gázár kellene ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a hazai gázárat. Mostanában az egyhavi ár a holland gáztőzsdén, a TTF-en 25 euró/MWh, de a decemberi árak is 40-50 euró/MWh körül voltak. Innen nézve lenne tere a kormányzati gázárcsökkentésnek. Pletser azonban úgy gondolja, nem fognak a mostani árakhoz hozzányúlni a kormányzati döntéshozók. Szerinte az ő szempontjukból akkor lesz érdemes csökkenteni a tarifát, amikor ennek van politikai haszna, például a választások közeledtével.

Szajki Bálint / 24.hu Pletser Tamás olajipari elemző a Della podcast felvételén.

Kitért arra is, lehet más oka is annak, hogy valószínűleg nem jön szóba az árcsökkentés. Mégpedig az, hogy az elmúlt egy évben nagyon magas árakon vásároltuk a gázt. Tavaly augusztusban például több mint 200 euró/MWh áron vettünk extra mennyiséget, mintegy 740 millió köbmétert. Ez a drága gáz pedig még benne van a rendszerben – a költségét valahogyan vissza kell hozni. Emiatt érdemes lehet szerinte az átlagárat magasan tartania a kormánynak, hogy ezáltal a drágán vásárolt földgáz költsége megképződjön. Ha megnézzük az első negyedévet, több mint 600 milliárd forint ment el rezsitámogatásra – tette hozzá, vagyis még veszteséges volt az alap. A veszteség fedezése is indokolhatja a magasabb gázár fenntartását.

Egyébként ha Orbán Viktor szavaira gondolunk, akkor sem valószínű az árcsökkentés.

A magyar energiaárakat sose rángattuk

– mondta a kormányfő még tavaly decemberben az évadzáró Kormányinfón.

Pletser Tamás a beszélgetésben arra is kitért, hogy a jelenlegi rendszer nem átlátható, nem követhető, év közben is módosították, emiatt kiszámíthatatlan és tervezhetetlen a szolgáltatók számára, a fogyasztóknál pedig bizonytalanságot okoz. Pont mint az, hogy július 22-én még nem tudni, mi lesz augusztus elsejétől a rezsi számításával, ami nemcsak a gázra értendő, hanem az áramra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik