Gazdaság

Nem kell már megvédeni a rezsicsökkentést, behozta a magyar kedvezményt a holland tőzsde

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az állami profit védelmévé alakult át a Brüsszellel szembeni rezsiharc.

Tovább esett az orosz gáz ára: májusban újabb 17 százalékkal, 0,494 euróra csökkent a köbméterenkénti importár az áprilisi 60 centről. Ha az aktuális havi átlagos forintárfolyammal felszorozzuk, akkor az áprilisi 227 forintról 190 forintra mérséklődött a köbméterár.

Az Eurostat adatai alapján majdnem 432 millió köbméter orosz gáz érkezett májusban Magyarországra, amiért összesen 213 millió eurót kellett kifizetni. A magyar gázszámla ilyen alacsony legutóbb 2022 januárjában volt, de akkor sokkal kevesebb érkezett ugyanennyi pénzért: akkor mindössze 245 millió köbmétert szállított a Gazprom, majdnem kétszer annyiért, mint idén májusban.

A májusra számított, köbméterenként 190 forintos orosz importnak

  • valamivel több, mint a fele a lakossági kedvezményes, 102 forint/köbméteres rezsicsökkentett ár,
  • de négyszerese a lakossági „piaci”, azaz az átlagfogyasztás feletti mennyiségre felszámított 767 forintos tarifa,
  • és 5,3-6,8-szorosa  a vállalkozásokkal fizettetett 1000–1300 forintos köbméterenkénti díj.

Hogy mennyit keres aktuálisan az MVM Next az orosz gázon, és a belföldi eladásokon, azt pontosan nem tudni, de ha úgy tekintjük, hogy a lakossági felhasználás éves szinten 4,5 milliárd köbméter, és ugyanennyi az ipari-közületi felhasználás, akkor a májusi árakkal kalkulálva egy év alatt

  • 369 milliárd veszteséget jelentene a lakossági kedvezményes tarifa (ez persze nem teljesen van így, hiszen az átlag feletti fogyasztást 767 forinttal számlázzák),
  • ugyanakkor 3645-4995 milliárd forint nyereséget hozna az ipari felhasználóknak felszámított díj.

Egyszerűbben: a májusi orosz gázárakat figyelembe véve tízszer annyi lehet a nyereség, mint a veszteség.

Az irányadónak tekintett holland gáztőzsdén, a TTF-en (amelynek árait a hivatalos közlések szerint 2 hónapos késéssel követi az orosz importgáz) cikkünk írásakor 26 euró/MWh körül üzleteltek. Ez átszámítva 0,2743 euró/köbméter, azaz 102–103 forint (375 forintos euróval), ami szinte hajszálra egyezik a magyar rezsicsökkentett tarifával.

TTF tőzsdei gázárak az elmúlt egy évben, euró/MWh

Bármi történik azonban a nemzetközi piacokon, az MVM Next rendületlenül küldi a havi számlákon narancssárga keretben, hogy az adott hónapban mennyit „spóroltak” a magyar családok, mennyibe került volna, ha piaci áron számolják el az elfogyasztott mennyiséget. Az egyik vidéki olvasónk arról számolt be felháborodottan, hogy amikor nincs befizetni valója, és 0 forint áll a kiküldött számlán, akkor is megtakarításról értesíti a szolgáltató. Elmondása szerint tavaly óvatosabban használta a gázt, így 1000 köbméter alá szorította az éves fogyasztását, a kisebb fogyasztás miatt pedig több tízezer forint visszajár neki, ezért kapott egymást követő több hónapban 0 forintos számlát. A narancssárga rubrikában azonban ezekben a hónapokban is arról értesítették, hogy rezsicsökkentett díj nélkül a havi fizetési kötelezettsége csaknem 85 ezer forint lett volna, a megtakarítása pedig több mint 75 ezer forint.

A holland tőzsdén tavaly december óta 100 euró alatt van a gázár, és az azóta eltelt bő fél év alatt 30 euró alá csúsztak a jegyzések. A magyar kormány rezsicsökkentéses retorikája azonban közben nem változott, továbbra is az 1020 forintos csúcsárat nevezi piacinak, a múlt évben mindössze 3 héten át tapasztalt kilengést veszi alapul, ahhoz méri a 102 forintos rezsicsökkentett árba épített kedvezményt.

Ezt a rezsicsökkentést akarja megvédeni Orbán Viktor Brüsszeltől, amint arra legutóbb a péntek reggeli rádióinterjújában is kitért. Az Európai Unió ugyanis a szabályozott árak kivezetését szorgalmazza, ezt fordítja a miniszterelnök a rezsicsökkentés eltörlésének. Az utóbbi időszak tőzsdei árai alapján inkább úgy fest,

az állami profit védelmévé alakult a rezsiharc,

hiszen a múlt héten a holland tőzsdén annyiért lehetett venni a gázt, amennyit Magyarországon a lakosságnak kedvezményes tarifaként marketingelnek. És hamarosan az orosz import is elérheti a magyar rezsicsökkentett tarifát, mivel két hónapos késéssel ugyan, de követi a TTF-et az orosz árszabás a magyar hosszútávú gázszerződésben.

Közben pedig óriási nyereség csapódik le az állami gázkereskedőnél abból, hogy a magyar felhasználók, piaci szereplők, illetve az átlag felett fogyasztó lakossági felhasználók a tőzsdei ár (és egy ideje már az orosz importár) sokszorosáért kapják a gázt.

A cikk elkészítésében közreműködött Tamásné Szabó Zsuzsanna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik