Gazdaság

A víznél is bevezethetik, hogy átlagfogyasztás felett piaci legyen a díj

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt a MaVíz elnökségének meghívására ismertette a kormány terveit az ágazat fejlesztésével kapcsolatban – írta az Azénpénzem.hu a Népszava előző napi cikke nyomán. Mint kiderült, új, egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgoznak a minisztériumban, amiről már ősszel dönthetnek a parlamentben. Ebből újítanák fel az elöregedett ivóvízhálózatot, a jelenleg településenként eltérő vízdíjakat pedig egységesítenék. A települések között most akár tízszeres különbség is lehet. Például a Fővárosi Vízművek települési tarifája szerint amíg Budaörsön 215,4 forintba kerül egy köbméter lakossági ivóvíz, Biatorbágyon ugyanezért 423,4 forintot kell fizetni, a nem lakossági ügyfeleknek pedig 502,9 forintot számláznak. Budapesten a magántarifa 218,95 forint, az üzleti 252,6 forint.

A víziközmű-ügyekkel foglalkozó Szabó Iván ügyvéd a Népszavának azt mondta, önmagában az, hogy a víziközmű-szolgáltatás kérdése önálló államtitkári szintre emelkedett, egyértelmű üzenet az önkormányzatoknak, hogy az állami szolgáltatás jelenti az egyetlen megoldást. Ezt az üzenetet erősítette fel, hogy a kormány kihagyta a víziközmű-cégeket a rezsivédelmi alapból, mondván, nekik lehetőségük van az állami szolgáltatáshoz csatlakozni.

A lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti részt a gáz és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna

– derült ki a Szabó által megszellőztetett információkból.

A MaVíz szerint a 2021-es adatok alapján egy háztartásra átlagosan havi 7,33 köbméter vízfogyasztás jut. Ha ezt nézzük, akkor az átlagfogyasztás közel harmada is kikerülne a rezsicsökkentett körből. Jó eséllyel azóta nőhetett a vízfogyasztás, és így az átlag is, vagyis a lakossági átlagfogyasztók közül is nagyobb arányban lehetnek azok, akiknek többet kellhet fizetniük.

Szintén az ügyvédre hivatkozva írták, hogy

a nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú díjat vezetnének be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik