Gazdaság

Új traffipaxokat vet be a rendőrség – megúszni nem lehet

Police.hu
Police.hu

Szigorúbban bírságolja a rendőrség májustól a gyorshajtást, ami azt jelenti, hogy a rendőrségi hitelesített sebességmérők által mért érték a jogilag elfogadott sebesség, amellyel a megmért jármű haladt. Vagyis a korábban a mérési határérték beállításához alkalmazott 3 km/órás illetve 3 százalékos „tűrést” a sebességellenőrzések során már nem alkalmazzák. Az ORFK közlekedésrendészeti főosztály vezetője, Óberling József ezredes keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, azért változtatott a rendőrség, mert a mérési szerv is megváltoztatta több évtizedes gyakorlatát.

Kifejtette továbbá, a gyakorlat az, hogy a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz. Ennek elég széles a tárháza. A figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át a szabálysértési feljelentésig és a szabálysértési eljárásban hozott döntésig bezárólag. A kollégáink eddig sem, és ezután sem azzal fognak foglalkozni, hogy 50 helyett ki ment 51-gyel. Bár ott tartanánk, hogy ők azok, akik a közúti biztonságot veszélyeztetik! Jó néhányan vannak ugyanis azok, akik ezeket a sebességértékeket extrém módon meghaladják, és a közlekedés biztonságára a veszélyt ők jelentik.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépi.

A tájékoztatón jelentették be azt is, hogy 40 új sebességmérő készüléket, tűpontos traffipaxokat adtak át, melyekre még 2022-ben írt ki közbeszerzési eljárást a rendőrség. Az új készülékek a ma elérhető technológia csúcsát képviselik – mondta Óberling József. Az eddigi felújított FÁMA lézeres sebességmérő műszerek mellett ezeket a készülékeket fogja használni a rendőrség júniustól. Feladatuk pedig az lesz, hogy a forgalomban az extrém gyorshajtókat kiszűrje.

A 4iG és a rendőrség együttműködésének keretében fejlesztett TraffiCapture TC-108 készülékek nem a VÉDA-rendszer elemei, elsődlegesen a szolgálati gépkocsikból történő, mozgó ellenőrzések eszközei lesznek, de állványra helyezett sebességmérőként is használhatók. A készülékek hitelesítése a mérésügyi hatóság által már korábban megtörtént, alkalmazásuk várhatóan 2023 júniusától kezdődik. A Police.hu-n azt is írják, hogy kismértékű szabálysértés (néhány km/órás sebességtúllépés) esetén elsősorban figyelmeztetést fog alkalmazni a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik