Gazdaság

Mentőövet dobnának a kispostáknak: átváltoznak a vidéki hivatalok

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

„Meg kell találnunk az egyensúlyt a kistelepüléseken a szolgáltatás elégséges működtetése és a gazdaságos fenntartás között. A már működő postapartnerségeink mellett erről szól a Magyar Falu Program, amelynek keretében a posta szolgáltatásait a falusi kisboltokban az alapvető árucikkek értékesítése mellett érhetik el az ügyfelek” – írta a Magyar Posta legfrissebb, 2021-es fenntarthatósági jelentésének bevezetőjében Schamschula György akkori vezérigazgató. Ezzel elismerte, gondot jelent a kistelepüléseken a posták gazdaságos fenntartása.

A jelentésben az is szerepel, mindent megtesznek azért, hogy a kistelepüléseken az alacsony forgalom ellenére hosszútávon elérhető legyen, megmaradjon a postai szolgáltatás. A társaság ezért több településen postapartnerrel működteti tovább a postát. Ilyen együttműködést kötött az állami vállalat a Takarékbankkal, illetve COOP-pal. Arra is kitérnek, hogy a Magyar Falu Programban élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó társaságok jelentkezhettek, és igényelhették, hogy az üzleteikben postai felvételi szolgáltatás is elérhetővé váljon. A partneri programról szóló tájékoztatóban az olvasható, hogy 220 ilyen együttműködés jött létre. Mint írtunk róla, Szentkirályon az ott lakók kedvelik az új konstrukciót. Ezek a partnerek szűkített postai szolgáltatást kínálnak, levél- és csomagfelvételt, csekkbefizetést, stb., míg a kézbesítést például továbbra is a posta végzi. A posta szerint ugyanakkor a minőség megtartása mellett ez kielégíti a helyi igényeket.

A 2007 őszén elindított postapartner-program ellenére azonban úgy tűnik, továbbra is megoldatlan számos kistelepülésen a posta további működtetése. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő a 24.hu-nak azt mondta, a posta vezérétől úgy tudja, hogy az 1500 fő alatti településekre mindenhova küldtek levelet, ahol még nem megoldott a posta sorsa. A levélben az állami cég felajánlotta, hogy a partneri programon keresztül működtessék tovább a postákat, vagy az önkormányzatok, vagy vállalkozások közreműködésével.

Ha van is a levélben határidő, nem az a cél, hogy május 1-gyel bezárják a kispostákat, hanem hogy találjanak alternatív megoldást az üzemeltetésre

– reflektált a TÖOSZ elnöke arra a kérdésünkre, vajon tényleg bezárják-e az 1500 fő alatti, még meglévő kispostákat május 1-jével. (Kérdeztük ezt a postától is, még április elején, de nem válaszoltak.) Ahol van erre esély, ott a posta szívesen tárgyal, május 1-je után is – tette hozzá Schmidt Jenő szinten a postavezérrel folytatott beszélgetésére hivatkozva.

Megismételte, nem az a cél, hogy ne legyen szolgáltatás, hanem hogy a posta – partneri programján keresztül – ahol csak lehet, fennmaradjon. A posta az 1500 fő alatti kistelepüléseken ehhez fizet is jutalékot, legalább a minimálbérnek megfelelő bruttó díjat (232 ezer forint + áfa). Optimális esetben van helyben olyan vállalkozó (mondjuk a kisboltos), aki vállalja, hogy kapcsolódik a partneri programhoz, tud az üzletében kialakítani megfelelő helyet, biztosítani munkaerőt, stb. Cserébe pedig a posta segíti a tevékenység felépítését, fenntartását.

Schmidt Jenő továbbra is tartja, amit korábbi levelében írt, vagyis hogy az önkormányzatok számára szerinte nem célszerű bevállalni a posta üzemeltetését, mert nem vág a profiljukba. Abban viszont – úgy véli – tudnak segíteni a településvezetők, hogy a helyi vállalkozókkal megismertessék a lehetőséget.

A polgármesterek nem örülnek, hogy megszűnik az eddigi formájában a posta, de azon vannak, hogy megoldást találjanak a posta által felajánlott partneri program keretében a további működésre.

Az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy helyi vállalkozóhoz kerüljön a posta. És ebben szerinte érdekeltek lehetnek a vállalkozók is, hiszen többletforgalom keletkezhet náluk, kiegészíthetik a jövedelmüket. Ahol nem lesz senki jelentkező a posta további működtetésére, ott mobilposták útján fogják fenntartani a szolgáltatást – mondta lapunknak.

Kérdeztük a postát is, többek között arról, hogy az 1500 fő alatti településeket mennyire sikerült bevonni a postapartner programba, de megkeresésünkre most sem válaszoltak.

A mobilposták mellett persze erősen szűkített szolgáltatás juthat a vidéken lakóknak, ahogy erről írtunk korábban.

Kapcsolódó
Tíz percet ad a posta, hogy egy falu lakói átvegyék a hivatalos leveleiket
Aki nem jelentkezik a meghatározott tíz percben, elbukja az ingyenes kézbesítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik