Gazdaság

Budakalász még nem mondott le arról, hogy megadóztassa az egynapos turizmust

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Első körben elmeszelték a strandadónak is hívott elképzelésüket, ezért most törvénymódosítást kezdeményeznek. Úgy tűnik, más településeket is érdekelne a belépőjegyadó lehetősége, ha zöld utat kapna a törvényhozásban.

Budakalászon korábban nem vezettek be idegenforgalmi adót (ifa), mert a településen viszonylag ritka a szállóvendég. Az elmúlt években azonban jelentősen megnőtt a turisztikai, rekreációs céllal Budakalászra látogató egynapos turisták száma, jellemzően a Lupa-tó és az Omszk-tó környékén. Ezért tavaly november végén a városvezetés úgy döntött, hogy bevezetnek egy újfajta, belépőjegyenként 200 forintos települési adót az idei turisztikai szezontól, amely a helyi lakosokat nem érintette volna. Részben ezzel kívánták megteremteni a megnőtt környezetterhelésből fakadó többletfeladatok anyagi forrását, illetve céljuk volt a budakalászi tavak, valamint a Duna-part környékének fejlesztése is.

Az eredeti elképzelés szerint az idegenforgalmi adó mintájára szedték volna be az új adót, azaz a belépőjegyet árusító vállalkozásokat bízták volna meg vele, pont úgy, ahogy az ifánál a szállásadók feladata az adóbeszedés.

Hogy biztosra menjenek, tavaly szeptemberben a polgármesteri hivatal előzetes normakontrollt kért a Pénzügyminisztériumtól, amely az ismételt megkeresésre januárban a megyei kormányhivatal illetékességét jelezte. Budakalász ezután fordult a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, ahonnan törvényességi felhívásban jelezték: bár maga az új helyi adó rendben lenne, az adóbeszedés módját azonban az önkormányzat rendeleti úton nem szabályozhatja, arra csak törvény adhat felhatalmazást. A kormányhivatal felszólította az önkormányzatot, hogy ne léptesse hatályba a rendeletet, aminek eleget is tettek: a képviselő-testület hatályon kívül helyezte azt. Ettől függetlenül a városvezetés nem mondott le róla, hogy bevezessék a belépőjegyadót: az április végi testületi ülésen arról határoztak, hogy a települési adó beszedési módjának megváltoztatásához jogszabály-változtatást kezdeményeznek.

Az ifa mintájára lenne célszerű az adóbeszedés

Budakalász alpolgármestere, Forián-Szabó Gergely a 24.hu-nak elmondta: a legegyszerűbb az lenne, ha a jogszabály lehetőséget adna az adóbeszedés módjának megváltoztatására azáltal, hogy a belépőjegyet árusító vállalkozások is kötelezhetők legyenek az adó beszedésére. A települések a jelenlegi jogszabályok alapján a szolgáltató vállalkozást harmadik félként kizárólag az idegenforgalmi adó beszedésénél vonhatják be. Azt tehát nem írhatják elő önkormányzati rendelettel (mint ahogy eredetileg tervezték), hogy a szabadidős tevékenységet (például strandolás, wakeboard) kínáló szolgáltatók szedjék be a magánszemélyektől az újfajta helyi adót.

Viszont – mint az alpolgármester rámutatott – nem életszerű arra kötelezni például a strandbelépőt váltókat, hogy emiatt egyénileg adóbevallást készítsenek, és az sem reális alternatíva, hogy önkormányzati adóbeszedőket telepítsenek a turisztikai helyszínekre. Az idegenforgalmi adó pedig azért nem került szóba Budakalászon, mert jellemzően egy napra jönnek kikapcsolódni (fürdeni, vízi sportokat űzni) hozzájuk a turisták, többnyire szállásfoglalás nélkül. És mivel az idegenforgalmi adó szállásfoglaláshoz kötődik, abból így nemigen lenne bevétele a városnak. A praktikus az lenne, ha az ifa módjára szedhetnék be az adót a vállalkozók bevonásával. Annál is inkább, mivel a turisták megadóztatásáról lenne szó.

Varga György / MTI A légifotón a Lupa-tó Budakalász közelében 2021. július 30-án.

Másokat is érdekli az új adó bevezetésének lehetősége

Forián-Szabó Gergely lapunknak arról is beszámolt, hogy más településekről, például a Balaton-felvidékről is megkeresték őket azzal, hogy náluk szintén marginális a szállásfoglalás, viszont az egynapos turizmus jelentős. Ezek a települések is üdvözölnék, ha Budakalász sikerrel járna, vagyis egy törvényváltoztatás révén lehetőségük lenne a szabadiős szolgáltatókon keresztül helyi adót szedni az egynapos turistáktól. Részben a költségvetési megszorítások (gépjárműadó központi elvonása, szolidaritási adókötelezettség) és a megnövekvő költségek (rezsi) ellentételezésére, vagy éppen fejlesztésre, ahogy Budakalászon is tervezték.

Mivel önkormányzatokat érintő törvény módosítására van szükség ahhoz, hogy az újfajta budakalászi helyi adó megfeleljen az előírásoknak, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárságához fordultak az ügyben. Csütörtökön elküldték jogszabály-módosítást kezdeményező levelüket a BM önkormányzati államtitkárának, Dukai Miklósnak, az országgyűlési képviselőjüknek, Vitályos Eszter miniszterhelyettesnek, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökének, Schmidt Jenőnek, illetve a szövetség főtitkárának, Gyergyák Ferencnek a támogatáshoz.

Azt még nem tudják, hogy az egynapos turizmussal érintett, általánosságban alufinanszírozott önkormányzatok kapnak-e az adóbeszedési szabály módosítása révén lehetőséget a büdzséjük kiegészítésére. Budakalász egyébként idén 12 millió forint adóbevételt remélt az egynapos turizmus megadóztatásából, amit fejlesztésekre szerettek volna költeni. Az adót május 1-jétől szeptember 30-ig szedték volna, kizárólag a településre érkező turistáktól. Bíznak abban, hogyha késéssel is, de még az idei szezonban bevezethetik az új adót. Vagy legalább a jövő nyáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik