Belföld

Ideiglensen megtiltotta a Kúria a XVIII. kerületi légiutas-adó alkalmazását

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Fővárosi Kormányhivatal kezdeményezésére a Kúria – a végleges döntésének meghozataláig – megtiltotta a XVIII. kerületi önkormányzat által kivetett légiutas-adó alkalmazását – írja a Világgazdaság című lap.

Egy héttel ezelőtt a 24.hu is megírta, hogy a kormányhivatal az önkormányzati rendelet kifogásolt rendelkezéseinek felülvizsgálatát és megsemmisítését, valamint – azonnali jogvédelem keretében – a rendelet alkalmazásának ideiglenes tilalmát kérte a Kúriától. A Kúria ennek a kérelemnek tett most eleget.

A Világgazdaság szerint a kerület ezerforintos adóját a kormányhivatal munkatársai mellett iparági, valamint adószakértők kifogásolták, és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is jogsértőnek találta. Az ügy előzménye, hogy a Budapest Airport felügyeleti eljárást kezdeményezett a 2023-ben bevezetett adóval kapcsolatban, és ennek nyomán a kormányhivatal törvényességi felhívással élt. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen leírták, az új adóval szemben milyen aggályaik vannak. Január 24-én az önkormányzat megtárgyalta a kormányhivatal törvényességi felhívását, amellyel maradéktalanul ugyan nem értettek egyet, de rendeletmódosítási javaslatot ígértek.

A DK-s Szaniszló Sándor vezette önkormányzat nem tett eleget a kormányhivatal törvényességi felhívásának a megadott 30 napos határidőn belül, és nem szüntette meg a jogszabályellenes helyzetet. Az önkormányzat azt is jelezte, hogy „alapvetően nem ért egyet a kormányhivatal álláspontjával”. A kormányhivatal ezután fordult a Kúriához az adószedés ideiglenes tilalmát kérve.

Szaniszló Sándor kerületi polgármester úgy kommentálta a Kúria döntését  Facebook-on, hogy

Gyorséttermek is megirigyelhetnék a Kúria döntési tempóját, ha a Fidesz érdekeiről van szó.

Mint ismert, a helyi bevételeik növelése érdekében az idén két önkormányzat is vitatott helyi adó kivetéséről döntött:

  • A budakalászi önkormányzat a területén található sport, szabadidős és rekreációs célú tavaknál vet ki új adót 2023-ban: belépőjegyenként 200 forintban szabták meg a mértékét, amit a helyi lakosok kivételével május 1. és szeptember 30. között kell megfizetni.
  • A XVIII. kerületi önkormányzat pedig a légiutasokat adóztatja meg januártól (kivéve a kerületben élőket, a kiskorúakat és a vállalkozási céllal utazókat) 1000 forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik