Gazdaság

Dávid Ferenc: Dupla pofont kaptak a nyugdíjasok, az idei év rémdráma

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A KSH friss áprilisi inflációs közleménye kapcsán írta meg véleményét a nyugdíjasoknak folyósított, a drágulástól időtől-időre elmaradó ellátásokról a Nyugati Fényen Dávid Ferenc, a DK politikusa, gazdasági árnyékminiszter. Áprilisban ugyan mérséklődött az infláció kicsit, de átlagban még mindig 24 százalékos volt a drágulás, azon belül az élelmiszerek továbbra is majdnem 37 százalékkel kerültek többe összességében, a háztartási energia ára pedig 40 százalék felett növekedett az előző év áprilisához képest,

Ami a 2022-es évet illeti, kiemelte, hogy:

  • éves szinten átlagban 15,2 százalékos volt az infláció, miközben
  • a nyugdíjasok összesen ennél 1,2 százalékkal kevesebb, 14 százalékos emelést kaptak három részletben az év során.
  • Amiből következik, hogy az idei év eleji 15 százalékos nyugdíjemelés is csak egy 1,2 százalékkal kisebb tavalyi évi juttatásra jöhetett rá, ami szintén hátrányosan érintette az érintetteket.

Emiatt fogalmazott úgy, hogy

dupla „pofonban” részesültek az idősek, és erre a kettős veszteségre semmilyen módon nem reagált a kormány.

Kitért arra is, hogy a tavalyi 14 százalékos nyugdíjemelés jócskán elmaradt az élelmiszerek átlagosan 26 százalékos drágulásától, valamint az energia árának 21,7 százalékos emelkedésétől is. Hozzátette, még a 13. havi normatív juttatás (amit nevével ellentétben nem tart nyugdíjszerű kifizetésnek) beszámításával is reáljövedelem-elmaradás történt az élelmiszerek vonatkozásában. Könnyű kiszámolni hogy így van, hiszen a tavalyi 14 százalékos nyugdíjemelés, és a 8,3 százalék plusznak megfelelő 13. havi juttatás összesen 22,3 százalékot hozott, miközben 26 százalékot vitt el átlagban az élelmiszerdrágulás.

Az idei évre a

rémdráma

kifejezést használta, utalva arra többek között, hogy a nyugdíjas infláció az év eddigi négy hónapjában rendre meghaladta az átlagos inflációt, vagyis az idei száguldó infláció eddig az átlagnál jobban sújtotta az időseket. De megemlítette az október óta 40 százalék feletti élelmiszerinflációt, ami csak áprilisra tudott ennél lejjebb csúszni, illetve a háztartási energia szintén durva mértékű drágulását.

Ahogy ő látja, a központi büdzsé gazdagszik, miközben a nyugdíjasok szegényednek. 5 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést sürget, amely szerinte könnyen végrehajtható, gazdasági és morális indokoltsága pedig megkérdőjelezhetetlen.

A Nyugdíjas Parlament a napokban előleget kért a kormánytól az infláció ellentételezésére.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik