Gazdaság

Ilyen még nem volt: előleget kérnek a nyugdíjasok a kormánytól a jövő évi 13. havi nyugdíjból

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A terven felüli nehézségek jelentkezése, a váratlan kiadások fedezése miatt, a munkahelyi fizetési előleghez hasonlóan, az idősek számára is lehetőség legyen előleg igénylésére

– követeli a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete MTI OS közleményében.

A KSH szerdai közleményéből megtudhattuk, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével, a 2023 áprilisi adatok alapján fogyasztói árak (infláció) növekedése, vagyis az áprilisi éves nyugdíjas fogyasztó árindex 25,3 százalék volt. A Nyugdíjas Parlament Országos Szövetsége hangsúlyozta, az idősek a vásárlásaik során ennél jóval magasabb árnövekedést tapasztalnak. Az idősek életkörülményeinek érzékelhető romlása komoly aggodalomra ad okot.Ezért kezdeményezik, hogy a havi 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugellátásban részesült több mint 600 ezer sorstársuk helyzetének a javítása érdekében sürgős kormányzati intézkedés történjen. Az év elején megtett 15 százalékos nyugdíjemelésre való hivatkozás ma már nem segít azoknak, akik már több mint négy hónapja elszenvedik a 27–26 százalékos pénzromlás keserű terheit – szögezik le.
Javasolják, hogy a medián alatti nyugellátásban részesülők kapjanak lehetőséget arra, hogy a jövő évi 13. havi juttatás terhére – azzal megegyező mértékű, bankköltséggel nem terhelt – egyösszegű előleget vehessenek fel.

A szervezet elnöke, Karácsony Mihály a 24.hu-nak elmondta, az előleg mintegy 200 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek. Rögtön mellé tette azonban azt is, hogy nagyjából havonta ennyi be is folyhat egyébként a költségvetésbe a nyugdíjasok fogyasztása után, többek között az áfából.

Javasolják továbbá, hogy azon több mint 45 ezer 65 év feletti, az idei év eddig eltelt időszakában elhunyt személy örökösei számára – kegyeleti megfontolás miatt – külön kérelem nélkül, hivatalból folyósítsák az év elejei nyugdíjemelés és a tényleges infláció közötti különbség összegét. Ez az elnök szerint 20 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik