Gazdaság

Nagy Márton tervei alapján nagyvárosi posták százait zárhatják be

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nagy Márton április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. A gazdaságfejlesztési miniszter azonban nem árulta el, hogy miként gondolja ezt a rendbe tételt és legolcsóbb működést.

Most viszont felkerült a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy mi a szándék az ezer sebből vérző állami vállalattal. Csak egy apró kis módosítást eszközölnek, de annak jelentős következményei lehetnek, aminek aligha fognak örülni a lakosok és a Posta dolgozói – írja az Mfor.hu.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy a postának

  • a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Jelenleg 25 ezer lakosonként kell egy posta az ennél nagyobb településeken.

A portál példákat is hoz, mit jelenthet ez. Az 50 ezres lakosú Egerben törvényileg elég lenne csak egy postát fenntartani. Ez persze csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy többet is működtet. De ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat, az is törvényes lesz. Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

Érdekesség, hogy a törvénymódosítás egyáltalán nem indokolja, hogy miért van szükség a változtatásra.

Mint ismert a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva. A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Január második feléig 32 – jellemzően nagyobb – település összesen 45 postáján valósult meg az üzemeltetés átvétele, például Szolnokon, ahol évi 42 millió forint a szolgáltatási díj.

Lapunk nem régiben megtudta, hogy az 1500 fő alatti településeken is bezárhatják a postákat. A posta azóta sem cáfolta ezt az információt. A vidéki polgármeseterek szerint kaotikus a helyzet, nem tudják, mi lesz a postáikkal.

Kapcsolódó
Májustól bezárnák az 1500 fő alatti települések postáit
Az önkormányzatoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét első körben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik