Az elszálló inflációért két olyan termékkör felelős, mely a nyugdíjasok (és egyben az alacsonykeresetűek) fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szerepel: az élelmiszerek és a háztartási energia.
Ugyan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) termékkörönként is közli az áremelkedés ütemét, valamint külön a nyugdíjasok fogyasztási szokásai alapján is számol egy fogyasztóiár-indexet, ezek az adatok csak sejtetni tudják, milyen nehézzé is váltak az elmúlt bő egy évben a társadalom legidősebbjei számára a mindennapok. A portál megvizsgálta, valójában mekkora áremelkedéssel is szembesülnek a nyugdíjasok a saját fogyasztói kosaruk alapján, ha elmennek bevásárolni.
Az mfor.hu a KSH életszínvonal statisztikáját hívta segítségül és összegyűjtötte azt a 20 élelmiszert, melyet az adatok alapján a legnagyobb mennyiségben vásárolnak egy évben. Ezeket 12 hónapra elosztva megkapták, egy hónapban mennyit is vehetnek ezekből. A listán – a teljesség igénye nélkül – a tojástól kezdve a kenyéren, a burgonyán, az olajon, a csirkecombon, az almán és a narancson át szerepel a párizsi, a vöröshagyma, a margarin, a tészta és a banán is. Majd szintén a KSH adatbázisa segítségével megnézték, mennyiért lehetett megvenni a kapott mennyiségeket tavaly februárban, illetve idén. A portál értékelés szerint a különbség megdöbbentően nagy.
A vizsgálódásba vont 20 termék nagyobb mértékben drágult egy év alatt, mint maga az élelmiszer termékkör átlaga. A KSH közlése szerint februárban 43,3 százalékos volt az élelmiszerek inflációja, ezzel szemben a nyugdíjasok leggyakrabban vásárolt termékei 48 százalékos áremelkedést mutattak egy év alatt. Vagyis ez alátámasztja korábbi kijelentésünket, miszerint az idősek kosarába az átlagosnál jóval nagyobb mértékben dráguló élelmiszerek kerülnek a leggyakrabban.
A legjobban egy év alatt a kenyér drágult, 98 százalékkal kellett többet adni érte a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Ezt követi a sajt, 87 százalékos drágulással, majd a tej és a tojás jön 85, illetve 83 százalékos áremelkedéssel. A termékkör fele egyébként 50 százalékot meghaladó mértékben drágult tavaly februárhoz képest, stagnált a cukor ára, míg utána a legkisebb mértékben az étolaj (4 százalék) és a sertéscomb (13 százalék) drágult.
A 20 termékért tavaly februárban összesen 26 498 forintot kellett fizetniük a nyugdíjasoknak egy hónapban, míg idén februárban ez már 40 342 forintért volt beszerezhető. Ez 52,2 százalékos növekedés.
Egy évvel ezelőtt még 5,8 alkalommal fedezte a kosár értékét az átlagnyugdíj, idén februárban viszont már csak 5,1-szer.