Gazdaság

Direkt36: Az Orbán-kormány lett az orosz „kémbank” legfőbb támasza a háború alatt

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Bár a nyilvánosságban igyekezett magabiztosnak látszani az orosz vezetésű, budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB), az Ukrajna ellen indított háború indulásakor, a színfalak mögött hamar eluralkodott a pánik a bankon belül – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a Telexen megjelent cikkében, olyan belső iratokra hivatkozva, amelyek az után szivárogtak ki, hogy februárban hacker támadás érte a bankot.

A pénzintézet vezetése egyre növekvő rémülettel fogadta, ahogy a háború indítását követő napokban és hetekben előbb egy európai pénzügyi szervezet blokkolta a bank forrásait az Oroszországra kivetett szankciókra hivatkozva, majd a háború elleni tiltakozásul több tagország is bejelentette kilépését az IIB-ből, és még a hitelminősítők is sorra bocsátották ki a bankról szóló egyre negatívabb értékeléseiket.

A kiszivárgott iratokból – amelyek egy részét a Hvg.hu már korábban bemutatta – nemcsak az derül ki, hogy a bank katasztrofális helyzetbe került a háború miatt, hanem az is, hogy

  • ebben a helyzetben a többségi tulajdonos oroszok legfőbb szövetségese és támasza Magyarország volt.
  • Az Orbán-kormány tisztviselői próbáltak segíteni abban, hogy elérjék az európai hatóságok által zárolt források megnyitását. Emellett
  • lépéseket tettek arra is, hogy elkerülhető legyen az, hogy az oroszok olyan mértékű befolyást szerezzenek a bankban, amely már akár direkt nyugati szankciókat is vonhatna maga után.

A nyugati szövetségesek már azt is aggodalommal fogadták, amikor 2019-ben az Orbán-kormány aktív támogatásával Budapestre tette át a székhelyét a korábban Moszkvában működő pénzintézet (a bank ügyeit akkoriban a Direkt36 több cikkben is feltárta). A most kiszivárgott iratokból ugyanakkor minden korábbinál nyilvánvalóbb módon kiderül, hogy a magyar kormány valamilyen okból rendkívül fontosnak tartja az orosz dominanciájú bankkal való együttműködést még a háborús helyzet ellenére is.

A Direkt36 a kiszivárgott iratok feldolgozása során összevetette azokat a bankról korábban szerzett információkkal, valamint a tényfeltáró központ megkeresett számos olyan intézményt, amely az iratok szerint kapcsolatban állt az IIB-vel. Ezek során nem merült fel semmi olyan információ, amely megkérdőjelezné az iratok valódiságát.

A Direkt36 kérdéseire sem az IIB, sem a magyar kormány nem küldött érdemi válaszokat.

Kapcsolódó
Nem tudja kifizetni a kilépők részesedését egyben az orosz kémbank
Az is felmerült, hogy a szankciók elkerülése érdekében Magyarország még több pénzt toljon a nemzetközi pénzintézetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik