Belföld

Feltörték a budapesti székhelyű orosz „kémbank” levelezőrendszerét

MTVA / Róka László
MTVA / Róka László

Ismeretlenek feltörték az orosz kémbankként emlegetett budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) levelezőrendszerét: e-mailek, dokumentok és egyéb érzékeny információk kerülhettek hackerek kezébe, akik ezeket az anyagokat terjeszteni kezdték – írja a hvg.hu. A támadás azon a napon történt, amikor a sajtóban megjelentek a hírek, hogy Bulgária augusztustól megszünteti a tagságát a bankban, így Magyarország marad az egyedüli európai részvényes.

A kibertámadás utáni levelezőszerverek jelenlegi érzékenysége miatt kénytelen vagyok a privát e-mail címemről írni Önnek

– írta a portálnak az IIB munkatársa, miután arról érdeklődtek, meg tudják-e erősíteni, hogy hackertámadás érte a pénzintézetet.

Az IIB elismerte: február 17-én kibertámadás érte a pénzintézetet, aminek „eredményeképpen egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított e-mail terjesztést hajtottak végre” kiberbűnözők. Az IIB közölte, a magyar bűnüldöző hatóságokkal együttműködve „minden szükséges intézkedést megtesz a bűncselekmény gyors kivizsgálása, a bűnözők azonosítása és bíróság elé állítása érdekében”.

A portál úgy tudja, a hackerek belső levelezésekhez, dokumentációkhoz, érzékeny információkhoz is hozzájutottak. Ezek legtöbbje orosz és angol nyelven van írva, de akad magyar nyelven jegyzett dokumentum is. Értesülésük szerint a megszerzett dokumentumokat terjeszteni is kezdték; olyan e-maileket, nem elektronikus levelezéseket és egyéb dokumentumokat küldtek szét, amelyeket kizárólag a hackertámadás során szerezhettek meg.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által újraélesztett IIB 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét. Ezután terjedt el a pénzintézetről, hogy akár hírszerzési célokat is szolgálhat, de az IIB ezt rendre visszautasította. Azért ragadt rá ez a címke – teszik hozzá –, mert 2019-ben a fideszes többségű parlament megszavazta, hogy az orosz dominanciájú bank teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, míg a pénzintézet vezetői és vendégei a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon, ezáltal pedig az Európai Unióban is.

Emlékeztetnek, az orosz–ukrán háború kitörése után Szlovákia és Csehország is bejelentette, hogy otthagyja a bankot, de Románia és Bulgária is ugyanígy döntött. Magyarország ugyanakkor maradt, az IIB székhelye pedig továbbra is Budapesten van. Az Orbán-kormány pedig az oroszokhoz hasonlóan szintén visszautasítja, hogy az IIB kémbankként működne.

A IIB legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, ezután Magyarország következik 25,27 százalékkal, majd sorra jönnek a nem európai államok: Kuba részesedése 2,83 százalék, Mongóliáé 1,8 százalék, Vietnamé pedig 1,26 százalék. Azaz Bulgária kilépésével Magyarország az IIB egyetlen európai uniós részvényese marad, sőt, az IIB-től az eddigi legnagyobb, százmillió eurós hitelt a magyar energiaellátási hálózat korszerűsítése is magyar cég, az állami tulajdonban lévő MVM vette fel.

Kapcsolódó
Szijjártó szerint hamarosan növekedhet is a magyar részesedés a Nemzetközi Beruházási Bankban
Többen kiléptek, de Magyarország addig marad, amíg nincs uniós szankció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik