Gazdaság

Nem tudja kifizetni a kilépők részesedését egyben az orosz kémbank

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

A Nemzetközi Beruházási Bank egyben nem tudja visszafizetni a távozó EU-tagállamok részesedését – írja a Népszava a szlovák pénzügyminisztériumtól szerzett értesülésére hivatkozva.

Szlovákia azok között az EU-s tagállamok között van, amelyek az ukrajnai orosz inváziót követően távoztak az orosz kémbankként is emlegetett nemzetközi befektetési bank tulajdonosai közül. A kilépési folyamat lezárása után, 2023-tól csak Kuba, Magyarország, Mongólia, Oroszország és Vietnám marad a bank részvényese, illetve a 2021. év végén csatlakozott Szerbia. A pénzintézet honlapján a tulajdonosi körről szóló leírást azonban még nem frissítették, így ott szerepel még Bulgária és Románia is.

A lap érdeklődésére a szlovák pénzügyminisztérium úgy fogalmazott a kilépésről:

Elfogadjuk, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank több EU-tag távozása és a szankciók miatt olyan komoly sokkhatáson ment keresztül, hogy egy összegben nem tudja visszafizetni a távozások után az egyes tagállamok részesedését a bank alaptőkéjéből.

A tárca azt írta, most egy megállapodást készítenek elő a bankkal a szlovák részesedés ellenértékének „hosszú távú visszafizetésére”. Ez a hosszú táv körülbelül tíz évet jelenhet.

A 2012-es alapításától kezdve orosz kémbankként emlegetett budapesti központú pénzintézet helyzete azért vált bizonytalanná, mert az ukrajnai orosz invázió nyomán sorra szálltak ki a bank európai résztulajdonosai. Az Európai Unió tagjaként most már csak Magyarország tart ki az intézmény mellett. Nem könnyíti meg a bank helyzetét az sem, hogy a tagok kiszállásával sem nőhet 50 százalék fölé az orosz részarány, mert ha ez megtörténne, az uniós szankciók hatáskörébe sodródhat a bank.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter múlt szombaton a Kormányinfón beszélt arról, hogy tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és jelezte, azt sem tudja, egyáltalán megmenthető-e a bank. A miniszter ezzel megerősítette a hvg.hu korábbi információját, mely szerint mára súlyos, kritikus helyzet alakult ki a pénzintézetnél.

Mint ismert, nemrég egy ismeretlen hátterű hekkercsapat feltörte a bank levelezőszerverét, és kiszivárogtatta az ott talált dokumentumokat. Ezekben a dokumentumokban számos utalás volt arra, hogy a bank rendkívül nehéz helyzetbe került. A kiszivárgott hírek szerint a bank problémái összetettek.

A pénzintézet nehezen jut például tőkéhez az EU-s piacon, és Belgiumból korlátozták európai lehetőségeit.

Az iratok szerint súlyos probléma, hogy az ukrajnai orosz invázió kezdete óta sorra szálltak ki a korábbi tulajdonos kormányzatok, így Szlovákia, Csehország, majd Románia és Bulgária is úgy döntött, megszünteti a tagságát.

A Nemzetközi Beruházási Bankban legnagyobb tulajdonosként Oroszországnak jelenleg 45,44 százaléka van. A második legnagyobb tulajdonos Magyarország 25,27 százalékkal. Résztulajdonos még más országok mellett Kuba 2,83, Mongólia 1,8, Vietnám 1,26 százalékos részesedéssel. A hírek szerint az orosz többségi tulajdon elkerülése – és az EU-s szankciók elkerülése– végett felmerült, hogy az újonnan taggá vált, oroszbarát Szerbia Magyarországgal együtt, vagy akár Magyarország egyedül is növelhetné a résztulajdonát a bankban.

A Népszava megkérdezte erről az Orbán-kormányt, de választ, mint írják, hiába vártak. Szijjártó Péter külügyminiszter az RTL-nek korábban azt mondta:

Amíg szankciókat nem vetnek ki a bankra, addig Magyarország is tulajdonos marad, mivel az fontos szerepet tölt be magyarországi cégek finanszírozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik