Gazdaság

Maradt a 13 százalékos alapkamat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, idei második kamatmeghatározó ülésén.

A Portfolio elemzésében azt írja, a 13%-os irányadó kamat változatlanul hagyása már csak azért sem meglepetés, mert a módosításnak semmi értelme nem lett volna. A jegybank irányadó kamata ugyanis az egynapos betéti kamatláb, ami 18%-on áll, először ezt kellene valahogy összeolvasztani a jelképes funkciót betöltő alapkamattal. Csakhogy a 18%-os irányadó rátáról formálisan nem is a monetáris tanács dönt, hanem naponta, minden reggel az igazgatóság határozza meg az egynapos betéti tender kiírásakor.

A testület értékelése szerint a következő hónapok pénzromlást csökkentő hatásai inflációs fordulatot eredményezhetnek, a másodkörös inflációs hatásokat a szigorú monetáris kondíciók segítenek elkerülni.

Az energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak a háború előtti szint alá csökkentek, emellett a belső kereslet csökkenésének árazásokat fegyelmező hatása, valamint a bázishatások kifutása egyaránt támogatja az infláció mérséklődését. A testület várakozása szerint Magyarországon 2023 első felében fokozatos, majd jelentősebb csökkenés várható, a fogyasztóiár-index jövőre tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

Hozzátették, hogy az infláció, bár lassan, de egyértelműen csökken más országokban is. A térségben az MNB-hez hasonlóan a cseh, a lengyel és a román jegybank is változatlanul tartotta az irányadó kamatokat.

A GDP alakulása a közlemény szerint ugyancsak az év közepén vehet fordulatot, a kezdeti visszafogott növekedést az év második felében élénkülés követheti. A reáljövedelmek mérséklődése, a vállalati költségek emelkedése, az állami beruházások halasztása, a szigorúbb kamatkörnyezet egyaránt mérsékli a belföldi keresletet.

Az EU tagállamainak többségében a GDP a vártnál kedvezőbben alakul, az energiaválság hatásai enyhülni látszanak, bár a háború továbbra is jelentős bizonytalanságot okoz.

A normalizálódó világgazdasági környezetnek és az elmúlt években kiépült exportkapacitásoknak köszönhetően Magyarország külkereskedelmi egyenlege jelentősen javulhat, a folyó fizetési mérleg hiánya csökkenhet.

A monetáris tanács szerint a pénzpiaci folyamatok ugyancsak kedvezően alakultak, a forint árfolyamának stabilizálódásához a jegybanki intézkedések is hozzájárultak. A bankközi forintlikviditás tartós lekötését célzó jegybanki eszközök a hozamkörnyezet általános és jelentős mértékű emelkedését eredményezték, így ezeket a következő időszakban is alkalmazni fogják.

A monetáris transzmisszió erősítése mellett az egynapos betéti gyorstendereket és devizacsere-ügyleteket is folytatják, emellett az energiaszámlához köthető, a piaci egyensúly eléréséhez szükséges devizalikviditási igény kielégítésére is készen állnak. Az MNB az október közepén bevezetett egynapos eszközök kondícióinak alakítása során a kockázati megítélés javulásának tartósságát veszi figyelembe – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik