Gazdaság

Csúcsra ugrott a forint, nem láttunk hasonlót kilenc hónapja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kilenchavi csúcsra ugrott csütörtök reggel a forint az euróval szemben 384 közelében amellett is, hogy a hétfő-keddi nagy forintesést kiváltó dollárerősödés még továbbra is adott. Ma délelőtt az Európai Bizottság friss gazdasági prognózisaira, a Kormányinfón elhangzó információkra, illetve holnap reggel a KSH friss magyar inflációs adatára koncentrálnak a befektetők – írja a portfolio.hu.

Nem sokkal délelőtt 10 óra előtt új  kilenchavi csúcsra ugrott a forint az euróval szemben 384 közelében amellett, hogy picit elkezdett gyengülni a dollár az euróval szemben és az európai részvénypiacokon jó a hangulat, 1 százalék feletti az emelkedés mértéke. A dollár/forint 358 alá szúrt a a bankközi piacon.

Fél 11 után 384,5 körüli szinten tartózkodott a kurzus.

Mindezt amellett, hogy jókora dollárerősödés alakult ki, a befektetők úgy látják, hogy a Fed a feszes munkaerőpiaci helyzet miatt egyelőre kénytelen tovább emelni és a kamatcsökkentés idénre akár le is kerülhetett a napirendről – értékel a portál.

A dollár ugrása hétfőn-kedden jókora forintesést váltott ki, az euró jegyzései 396-ig, a dolláré 370-ig ugrottak, innen aztán jókora erősödés alakult ki kedd este és szerdán egész nap az egyébként javuló nemzetközi részvénypiaci hangulat, erősödő kockázati étvágy mellett.

Emellett az is segíthetett a forintnak, hogy a decemberi külkereskedelmi hiány meglepően alacsony lett, ami a forintra nehezedő leértékelődési nyomást enyhíti, illetve a forint kamattartalma nemzetközi viszonylatban kiemelkedő. Tegnap estére mindezek mellett 386-ig visszaerősödött a forint, így másfél egységre vagyunk attól, hogy új kilenchavi forintcsúcsról beszélhessünk 384,5 alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik