Gazdaság

Már 100 ezer vendégmunkás dolgozhat Magyarországon

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI

Az aktuális munkaerőpiaci trendekről, a vendégmunkások foglalkoztatásáról kérdezte az Index a HR-Network Egyesület vezetőit, Bus Katalint és Pinczés Balázst, akik január második hetében egy gyorsfelmérést készítettek tagvállalataik körében. Az derült ki, hogy a válaszadók ukránokat foglalkoztatnak legnagyobb létszámban, a sorban Szerbia következik, majd a Fülöp-Szigetek, utóbbiak főként fizikai munkavállalók révén vannak az élbolyban. Szellemiek esetében Dél-Korea, Izrael, Egyiptom, India, Tunézia a jellemző a megkérdezett munkáltatók szerint. Ugyanakkor Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Vietnám, Mongólia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina munkavállalói is kedveltek jelenleg hazánkban.

Jellemzően 10 és 200 fő között foglalkoztatják őket, van azonban, ahol a létszámuk megközelítik az ezer főt. Bár a vendégmunkások aktuális számáról nehéz pontos adatot mondani (folyamatosan utaznak be Magyarországra), az egyesület munkaerő-kölcsönző forrásainak egyöntetű véleménye szerint 2023 januárjában már a 100 ezer körüli szám a legvalószínűbb.

Volt olyan válaszadó aki kiemelte, kazah és indiai munkavállalókat felsőfokú végzettséggel tud fizikai munkára alkalmazni, amely előre vetítheti azt is, hogy hosszabb távon is megoldást jelenthetnek a Magyarországon tapasztalható munkaerőhiányra. A vendégmunkások közül sokan a fizetésük nagyobb hányadát hazautalják az otthoni családtagjaiknak, nem költenek itt tartós javakra, legfeljebb a mindennapi megélhetésre. Több vállalatnál nyomatékosították, a vendégmunkások tényleg dolgozni akarnak, nem probléma nekik a több műszakos vagy változó, akár rendszertelen munkabeosztás sem.

Várható munkaerőpiaci trendek

Hogy milyen hatással lehet a munkaerőpiaci trendekre, ha 2023 első-második negyedévében még inkább begyűrűzik a válság, és a gazdaság jó esetben is csak 2024 végére talál magára? A portál felvetésére Pinczés Balázs kijelentette: könnyen előállhat olyan extrém helyzet, hogy a magyar munkanélküliek száma emelkedik, de közben a külföldieket fixen foglalkoztatja tovább a munkáltató.

Ez két okból is megtörténhet:

  • jobb termelékenység, megbízható munkaerő a vendégmunkás,
  • fix időre alkalmazzák őket, hosszú távra lekötött megállapodások alapján, melyből költségesebb kiszállni, ellenben egy-egy hazai munkavállaló szerződését könnyebb lehet megszüntetni.

A képet Bus Katalin azzal árnyalta, hogy ha az euró-forint árfolyamra továbbra is a mostani, 400 körüli kurzus lesz jellemző, akkor a termelő-gyártó iparvállalatoknál nem biztos, hogy nagy visszaeséssel kell számolni. Azaz nem feltétlenül indul el menetrendszerű lavina a válság begyűrűzésével, de az alapanyagbeszerzés és a külkereskedelem miatt ez pénzpiaci kérdés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik