Gazdaság

Kiderült: ennyiért veszi meg a Vodafone-t az állam és a 4iG

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Megkötötte a végleges adásvételi szerződést a 4iG és a magyar állam a Vodafone Magyarország megvásárlására – tette közzé a BÉT-en a 4iG ma reggel. A tranzakció értéke 660 milliárd forint és január végén zárulhat le az ügylet – írja a portfolio.hu.

Az átvilágítás befejezését követően a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által képviselt Magyar Állammal közösen végleges adásvételi szerződést kötött 2023. január 8-án a Vodafone Europe távközlési céggel a Vodafone Magyarország Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására – olvasható a portálon.

A felek a Vodafone Magyarország értékét (enterprise value) 660 milliárd forintban állapították meg, amely a cég 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért ebitda-jának 7,1-szeresét teszi ki.

Jászai Gellért a 4iG elnöke és többségi tulajdonosa későbbi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a cégérték nem azonos a vételárral, amit a végleges megállapodásban, az átvilágítás során esetlegesen felmerülő tételek mellett a Vodafone adóságállományának törlesztése, tőkésítése is befolyásolhat majd.

Az akvizíció a vételár megfizetését követően január végén zárulhat, amellyel a 4iG közvetetten 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam közvetett részesedése 49 százalék lehet.

A finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a J.P. Morgan segítette a 4iG-t. A társaság átvilágításában, illetve a tranzakció jogi, értékelési, műszaki kereteinek előkészítésében és kidolgozásában olyan nemzetközi tanácsadók vettek részt, mint a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, az EY Magyarország, a Deloitte, az Omnitele, valamint az Arthur D. Little.

Az MFB hitelez

A 4iG és a magyar állam augusztus végén jelentette be, hogy megvásárolnák a Vodafone Magyarország 100 százalékát. Az augusztusi bejelentést követően azt a 4iG elnöke közölte, hogy többféle konstrukció –  hitel, kötvény- és részvénykibocsátás – is szóba jöhet a finanszírozás előteremtésében. Tegnapi hírek szerint az összeg egy részét az állami tulajdonban lévő MFB által nyújtott hitel biztosíthatja.

A Magyar Közlönyben vasárnap délután jelent meg egy kormányhatározat, amely csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank számára, a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett. A kormányhatározat értelmében az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik