Gazdaság

Így állunk az árstop eltörlése után az európai üzemanyagár-mezőnyben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kedd éjszakai kormányinfón egyik pillanatról a másikra eltörölték a Magyarországon tavaly november 15-én életbe léptetett üzemanyag-árstopot, ami a 95-ös benzinre és a gázolajra volt érvényben, és lehetővé tette, hogy a járművek egy része 480 forintért tankolhasson ezekből az üzemanyagokból.

Mint lapunknak két napja a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter a kifelé irányuló üzemanyag-turizmust firtató kérdésünkre elmondta, aki csak piaci áron tudott eddig is tankolni Magyarországon, és a horvát határ közelében járt, annak már érdemes lehetett átmennie oda tankolni, mert akár olcsóbban is megúszhatta a dolgot, mint itthon. A szakember azt is elmondta, közel két hónapja csökkentek az itthoni piaci árak, kezdtek elolvadni a brutális árkülönbségek, így már Ausztriához vagy Szlovákiához képest is mérséklődött a jelentős különbség.

Megnéztük, hogy az ársapka eltörlésével hogyan állunk az európai mezőnyben. A Cargopedia.hu december 5-ei adatai alapján a benzin a legolcsóbb az Oroszországban volt, forintban 332 körül, Beloruszban volt még 400 forintnak megfelelő összeg alatt az ár (385 forint), az ötödik legolcsóbb pedig Ukrajnában, átszámítva 541 forint körül. A táblázatban szereplő 42 ország közül Magyarország a 15. helyen állt (két nappal ezelőtt még 621 forinttal). A régióban Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában volt kicsivel olcsóbb a benzin, mint nálunk. Ausztriában, Horvátországban, Szlovákiában és Csehországban pedig kicsivel drágább. A legdrágábban Izlandon számoltak a kutasok, átszámítva majdnem 895 forintot egy liter 95-ös benzinért.

Ami a gázolaj árát illeti, kis eltérésekkel, de hasonló a helyzet, mint a benzinnél. A legolcsóbb Oroszországban (átszámítva 347 forint körül), és Beloruszban (385 forint). Ukrajna a hatodik helyen áll (585 forint körüli árral), és Magyarország ugyancsak a 15. helyezett volt (686 forinttal). Szlovéniában, Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban kicsivel olcsóbb a gázolaj, mint nálunk, Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Szerbiában és Horvátországban pedig drágább.

Amikor bejelentették az árstop feloldását, azt is közölték, hogy a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.

Jól lehet autózni Budapesten

Jelentős változást lehet érzékelni a budapesti közlekedésben keddhez képest. Míg kedden az ember folyton belefutott a benzinkutakhoz az utak szélén is sorban álló, a forgalmat akadályozó autókba, addig ma egészen békés képét mutatja a város. Kollégánk befele autózva azt tapasztalta, hogy sem az Erzsébet hídról lehajtva, sem a körutakon, sem az Andrássy úton nincs torlódás, minimum harmadára esett a forgalom a megszokotthoz képest, normál ötvenes tempóban folyamatosan lehet haladni. Ami az autókat illeti, kifejezetten kihalt képet mutat a város, nagyjából úgy, mint a Covid idején.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket cikkünk megjelenése után, hogy a Harkányi Hírek azt írta, a Harkánytól 14 km-re lévő Donji Miholjacban található INA kúton  a 95-ös benzin 576, a gázolaj 630 forintnak megfelelő áron kapható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik