Szajki Bálint / 24.hu
Gazdaság

Nagy Márton 43 milliárdot tolt arrébb egyetlen mozdulattal

43,23 milliárd forinttal leszállítják az exportfinanszírozással és a kivitel elősegítésével foglalkozó Eximbank Zrt. alaptőkéjét – erről döntött a kormány bankjában a tulajdonosi jogokat gyakorló Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Ezzel 253 milliárdról 210 milliárd forintra csökken a külgazdasági bank alaptőkéje.

Technikailag mindez úgy történik, hogy bevonnak 8646 darab, egyenként 5 millió forint névértékű részvényt. Az indoklás szerint nem veszteségrendezésről van szó, csupán áthelyezik a bő 43 milliárdot és a saját tőke egy másik elemét, és az eredménytartalékot növelik vele.

Veszteségnek valóban nincs nyoma a bank mérlegében, az Opten adatbázisa szerint 2021-ben a bevételek 36,8 milliárd forintot tettek ki, és közel 1,5 milliárd forint nyereséget mutattak ki. Érdeklődtünk a gazdaságfejlesztési minisztériumnál, hogy ha nem veszteségrendezést, akkor mi célt szolgál a 43 milliárd forint megmozdítása, de nem kaptunk választ cikkünk megjelenéséig.

A számviteli szabályok alapján mindenesetre az eredménytartalék a vállalat szabad felhasználású, kötelezettségektől mentes saját tőkeeleme. Ebből a könnyen mozdítható elemből lehet például osztalékot fizetni, de akár a cégen belül is felhasználható.

Az akció a tőkemegfelelést nem befolyásolja, a hitelintézeti törvényben előírt nagyságú szavatolótőkével rendelkezik, a felmerülő kockázatokra megfelelő fedezetet biztosít. Az Eximbankkal szembeni követelések állami készfizető kezességgel biztosítottak, ezért a tőkeleszállításkor szokásos hitelezők biztosíték iránti igényének bejelentésére vonatkozó felhívást sem tesznek közzé – írja a Cégközlönyben megjelentetett közleményben a bank.

Az új kormány megalakítása után került az Eximbank a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumtól Nagy Márton fennhatósága alá, és a fejlesztési miniszter júniustól cserélte is Szijjártó embereit, a vezérigazgató azóta Kisgergely Kornél.

Ajánlott videó